Den angivelige krenkelsen ved Ulsrud skole besto i å dele en anonymisert framstilling av en norsktime i en debatt om fritt skolevalg på NRKs Dagsnytt atten. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Del saken
 • 264
 •  
 •  
 •  
 •  

Siden august i fjor har 61 lærere i Oslo-skolen blitt gransket for krenking. 

Paragraf 9A-5 kom inn som en innstramming i opplæringsloven i august i fjor. Den pålegger ansatte «skjerpa aktivitetsplikt dersom ein som arbeider på skolen, krenker ein elev». Siden 1. august har 61 lærere i Oslo blitt gransket for krenking, skriver Klassekampen.

Rom for misbruk

– Det er blitt veldig lett å lage store problemer, også̊ for bra lærere. Intensjonene er gode, men vi er livredde for en situasjon hvor lærere tripper rundt av frykt for at elever skal kunne oppleve seg krenket, sier universitetslektor i Bergen, Roar Ulvestad til avisa.

Han mener det er rom for misbruk av regelverket både for elever og ledelse, og forteller at han kjenner til en konkret sak hvor ledelsen ved skolen har hatt en for aktiv rolle i «hale ut krenkelsesfortellinger» fra elever.

Møte om ytringsfrihet

Bystyret i Oslo kaller nå inn til møte om ytringsfrihet i Oslo-skolen.

– Jeg er ikke i tvil om at ytringsfriheten i Oslo-skolen ikke praktiseres slik den burde. En høring vil få fram alle sider ved dette, og det er på høy tid, sier nestleder i bystyrets kultur- og oppvekstkomité Eivor Evenrud (Rødt) til Aftenposten.

Granskes etter NRK-debatt

Høringen kommer i kjølvann av en pågående sak på Ulsrud skole mot lærer Simon Malkenes. Han deltok 5. mars i en debatt om fritt skolevalg på NRKs Dagsnytt 18 hvor han delte erfaringer fra sin jobbhverdag. Blant annet delte han en anonymisert framstilling av en norsktime.

Etter debatten skrev elever ved skolen i et eget innlegg i Aftenposten at Malkenes’ beskrivelse av dem «føltes stigmatiserende, som å bli tråkket på».

Granskingen av Malkenes har pågått i over én måned. Det er fortsatt ikke konkludert i saken.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 264
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]