Politiet hadde plassert en vannkanon foran et hotell i Ostritz fredag. Helgens arrangement er ventet å tiltrekke seg opp til 1.000 høyreekstremister fra Tyskland, Tsjekkia og Polen. Foto: Pawel Sosnowski / DPA via AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hundrevis av nynazister var fredag samlet i den tyske byen Ostritz for å markere Adolf Hitlers bursdag.

Markeringen finner sted i Ostritz i Øst-Tyskland rett ved grensen til Tsjekkia og Polen. Også motdemonstrasjoner mot den to dager lange «festivalen» fant sted fredag.

Brorparten av deltakerne er menn, og flere hadde T-skjorter med slagord som «Voktere av rasen», «Hvit er min favorittfarge» og «Adolf var den beste».

Hundrevis av politifolk var på plass på stedet, som også er ventet å tiltrekke seg ekstremister fra Øst-Europa.

Politisk begivenhet

Arrangørene har forventet at omkring 1.000 deltakere vil finne veien til helgas arrangement. De hevder også at festivalen er en politisk begivenhet som gir den beskyttelse av den tyske grunnloven.

Den lille tyske byen befinner seg i delstaten Sachsen, en delstat der fremmedfiendtlighet er utbredt. Blant annet har Pegida sitt utspring derfra, og høyrepopulistiske og sterkt islamfiendtlige Alternativ for Tyskland (AFD) ble største parti i delstaten under valget i fjor høst.

«Fredsfestival»

Markeringen av Hitlers fødselsdag, 73 år etter hans død, har skapt store reaksjoner. En separat «fredsfestival» har blitt organisert av lokale politikere, borgergrupper og kirkeledere for å vise at Ostritz er et «tolerant og fredelig» tettsted, og i tillegg hadde antifascistiske aktivister samlet seg til to forskjellige motdemonstrasjoner.

– Om man kan samles for å feire Hitlers fødselsdag uten problem eller noen konsekvenser, er det et tegn på syke lover og et sykt samfunn, sa Sascha Elser, talsperson for det antifascistiske arrangementet.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]