Hvordan blir Kongens neste nyttårstale? Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 • 3.1K
 •  
 •  
 •  
 •  

Jeg er 68 år, pensjonist og etterkrigsbarn. Min far fløy Spitfire under krigen, ble utdannet i «Little Norway», ble skutt ned av tyskere i 1944 og satt det siste året av krigen i konsentrasjonsleir i Tyskland.

Jeg har vokst opp med historier om krigen, om regjeringens unnfallenhet før 9. april 1940, om Kongens flukt og nordmennenes kamp og lidelse – i fem år

Våre «nye landsmenn»

I de årlige nyttårstalene har både forrige og nåværende Konge bedt oss om «å ta vare på våre nye landsmenn». I klassene til våre tre barn var det flere som ikke var etnisk norske. De ble alltid inkludert – også foreldrene. «Alle er forskjellig, men inni er de like,» sang vi. Vi tok kongens ord på alvor.

I dag har vi en helt annen opplevelse av «våre nye landsmenn», og deres etterkommere. Mange i min generasjon er bekymret for utviklingen. Våre barn er opptatt med jobb og barn. De har ikke tid til å bekymre seg om annet enn til å få en hektisk hverdag til å gå opp. Min generasjon derimot har tid til å reflektere over hva vi ser, hva vi leser, hva vi opplever med hensyn til innvandring fra en ikke-vestlig kultur/religion, som dessverre fører med seg en (u)kultur som ikke er kompatibel med vårt levesett, med våre frihetsverdier, vår rettsstat og vårt demokrati.

Kultur/ukultur?

At verden endrer seg må vi akseptere. At det kommer folk fra andre nasjoner og kulturer har tidligere ikke vært noe problem. Imidlertid – mange innvandrerforeldre er redde for at barna skal bli «for norske»! Å bringe med seg noe av sin egen kultur kan være eksotisk og berikende, men det skal ikke bety at de ikke skal vise respekt for de verdier, ytringsfrihet og likestilling – det fellesskapet og verdier som nordmenn har kjempet for i mange år.

Det er mye uro i landet vårt nå. Men å påpeke bekymring for utviklingen, blir definert med stygge adjektiver, og det er skriverier på sosiale medier som ikke er en nasjon verdig.

Kongens tale

I fjor holdt Kongen en tale som mange nordmenn reagerte på. Istedenfor «Alt for Norge» – inneholdt talen en slags aksept for et multikulturelt samfunn hvor mange av oss helt vanlige nordmenn følte oss forbigått. Å vise respekt for andre religioner, andre kulturer, hudfarger og tradisjoner betyr ikke at absolutt alt skal implementeres i vårt norske samfunn. Vi ønsker ikke å miste «det norske». Vi ønsker en konge – og en statsminister – som, i sine taler til nasjonen, også taler til «våre nye landsmenn» og ber dem respektere våre (kristne) verdier og tradisjoner, vår kultur og alt det som vi forbinder med det å være norsk. Det Norge min far og flere tusen andre kjempet for – og mange døde for.

Nordmenn er ikke rasister. Nordmenn er stort sett veldig inkluderende. Norge har i alle år også vært meget generøse i forbindelse med TV-innsamlinger m.m. og vi gir flere milliarder i bistand til alle som lider på vår klode. Gradvis utvannes friheten og økonomien vår for å ta vare på fremmede verdier. Ingen flerkulturelle samfunn kan gjennom historien vise til suksess.

Selvfølgelig skal vi hjelpe medmennesker i nød, men vi hjelper ingen ved å etterkomme krav i en religionsoppfatning og et levesett som hundretusenvis av mennesker flykter fra og som er så forskjellig fra vårt eget. Hvorfor strebe etter å tilrettelegge for en religion i vårt samfunn som nedgraderer normer, regler og rettssystemer og tilsidesetter så til de grader våre egne oppfatninger?

Jeg er spent på Hans Majestet Kong Haralds nyttårstale i år. Jeg er også spent på om vår statsminister også vil adressere våre nye landsmenn og be dem vise respekt for de verdier vi i vårt land har kjempet for siden 1814 – og som mange døde for i 1940–1945.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 3.1K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]