Arkivbilde av Frode Berg som sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Foto: Privat / NTB scanpix
Del saken
 • 69
 •  
 •  
 •  
 •  

Frode Berg innrømmer at han var i Russland for den norske e-tjenesten, opplyser den spionsiktede nordmannens forsvarere til Dagbladet.
– Vi går ut med dette nå fordi det er så mye spekulasjoner rundt dette, både riktige og gale, og derfor følte Frode Berg at det var riktig å gå ut med sin historie slik han opplever det, sier Risnes til NTB.

62-åringen har fortalt til sine advokater at han flere ganger reiste på oppdrag til landet på vegne av den norske etterretningstjenesten, skriver Dagbladet.

Norske myndigheter vil ikke kommentere de nye opplysningene i saken.

Føler seg sviktet
– Frode Berg har tvilt lenge på hvordan han skulle håndtere situasjonen, blant annet fordi han har følt lojalitet til norske myndigheter, og håpet at de ville stille opp for ham. Berg ønsker nå at hans versjon av saken blir kjent, sier hans norske advokat Brynjulf Risnes.
Til NTB sier Risnes at Frode Berg fremdeles hevder seg lurt eller sviktet av norske myndigheter.

– Dette har sammenheng med at han ikke visste eller forsto hvor alvorlig dette kunne bli eller hva slags konsekvenser det kunne føre med seg, sier Risnes.

Møte i Praha
Frode Berg har blitt representert av den russiske advokaten Ilja Novikov i rettsmøtene mot den russiske sikkerhetstjenesten FSB i Moskva. I Norge er det Risnes som har forsøkt å ivareta nordmannens interesser. Først nylig, i Tsjekkias hovedstad Praha, møtte de to advokatene hverandre for første gang.
– Med den informasjonen som har framkommet, er vår klient Frode Berg sikker på at mannen han møtte i Oslo i fjor høst, og som ba ham reise til Moskva og gjøre det som førte til arrestasjonen og spion-siktelsen, jobbet for den norske Etterretningstjenesten, sier Novikov til Dagbladet.

– Kjent for russerne
Risnes sier mange har visst om de nye opplysningene og at det bare har vært et spørsmål om tid før de uansett ville gå ut med informasjonen.
– Det er ikke noe av dette som er ukjent for russiske myndigheter, så sett fra vår side endrer ikke dette noe for Frode Bergs situasjon, sier Risnes til NTB.

Den pensjonerte grenseinspektøren har sittet varetektsfengslet i Moskva siden 5. desember i fjor. Da ble han pågrepet av det russiske føderale sikkerhetspolitiet (FSB). Berg hadde med seg 3.000 euro, tilsvarende 28.800 kroner.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 69
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]