Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif under åpningen av Oslo Forum i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif sa også at Iran vurderer ytterligere drastiske tiltak om amerikanerne trekker seg fra avtalen.

Zarif fortalte reportere i New York at landet ikke prøver å anskaffe seg en atombombe, men at det «sannsynlige» svare på en amerikansk tilbaketrekking kan være starten på produksjonen av anriket uran – en viktig ingrediens for å produsere en atombombe.

annonse

– USA skulle aldri ha fryktet at Iran laget en atombombe, men vi vil gå videre med en kraftig økning i anriking av uran, sa Zarif, som er i USA for å delta på et FN-møte.

Iran-avtalen blir et sentralt tema under Frankrikes president Emmanuel Macrons besøk i Washington mandag. Zarif sa at europeiske ledere må presse USAs president Donald Trump til å holde seg til avtalen om USA «har til hensikt å opprettholde en troverdighet i det internasjonale samfunnet».

Iran inngikk i 2015 en avtale med USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og EU om å trappe ned sitt atomprogram og åpne sine anlegg for inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), mot at FN opphevet de økonomiske sanksjonene mot landet.

NTB-AFP

annonse

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon