Tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete mottok i 2016 en melding med seksuelt innhold som ble sendt fra en hyttetur der ti menn, deriblant åtte med verv i partiet, var til stede. Alle de ti har åpent benektet å ha sendt meldingen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Jussprofessor Alf Petter Høgberg mener politiet bør henlegge meldingen til Navarsete. Andre jusseksperter mener meldingen kan rammes av straffeloven.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum sa lørdag kveld til NTB at partiet vil gå til politianmeldelse dersom ikke avsenderen av sexmeldingen til Liv Signe Navarsete melder seg for partiets generalsekretær innen onsdag.

– Det var en uhørt tekstmelding som Navarsete aldri skulle fått. Nå har vi kommet så langt og så dypt ned i denne saken at vi som parti ikke har flere virkemidler for å komme dypere inn i materien, sier Vedum til NTB lørdag kveld.

Han sa videre at politiet da kan vurdere om det har skjedd noe straffbart og vurdere hvilke grep de kan ta for å finne ut hvem som har sendt meldingen.

«Vi har lyst på fitta di», het det i meldingen som en lørdagsnatt i februar 2016 tikket inn på Navarsetes Messenger-konto.

– Parodisk

Jusseksperter er imidlertid uenige om hva politiet bør gjøre dersom saken havner hos dem.

– Det fremstår nesten som parodisk at partiet skal bruke tid og krefter på dette sludderet, sier jussprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo til Dagbladet. Han mener saken må henlegges dersom den ender hos politiet.

– Hvis ikke dette henlegges, så går det på politiets troverdighet løs – med tanke på hvordan politiet ellers prioriterer og hva slags alvorlige saker som ellers henlegges, sier han.

Høgberg tror det er mest nærliggende å vurdere saken opp mot straffelovens 266.

Krysse grense

– Det er den mest nærliggende bestemmelsen å se på, fordi det kan være snakk om plagsom opptreden og krenkelse av en annens fred. Men likevel så sier det seg selv at det må gjelde krenkelser som har krysset en viss grense. Jeg stiller meg tvilende til at man er der i denne saken, sier han.

Han mener ikke alt som er «over streken» for akseptert atferd skal ende med straff.

Advokat Per Danielsen sa tidligere denne uka til Nettavisen at meldingen antakelig kan rammes av paragraf 266. Han fikk støtte av advokat Jon Wessel-Aas som også viste til straffelovens paragraf 298 om seksuelt krenkende atferd.

– Objektivt sett så er en slik melding krenkende, og den er sendt til noen som ikke har samtykket til det, sa han til Nettavisen.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]