Foto: AP Photo/Michael Probst
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Den stridslystne 47-åringen Andrea Nahles, tidligere arbeidsminister og ungdomspartileder, er valgt til ny leder for Tysklands sosialdemokrater SPD.
– Vi bryter gjennom glasstaket i SPD, sa 47 år gamle Nahles da hun ble valgt til den første kvinnelige lederen i partiets 155 år lange historie søndag.

– Og taket skal forbli åpent, tilføyer Nahles etter å ha blitt kronet under SPDs ekstraordinære landsmøte i Wiesbaden.

Hennes utfordrer var også en kvinne, men den tidligere politikvinnen og Flensburg-ordføreren Simone Lange var ikke levnet noen sjanse i lederkampen.

Nahles har vært generalsekretær i SPD og var arbeids- og sosialminister i statsminister Angela Merkels tredje regjering, fra 2013 til i år. Etter valgnederlaget i september i fjor ble hun utpekt som partileder Martin Schulz’ arvtaker og tok over som gruppeleder for SPDs 153 representanter i nasjonalforsamlingen.

Protester
Nahles, som kommer fra SPDs venstrefløy og var sentralstyrets kandidat, fikk imidlertid ikke støtte fra mer enn 66 prosent av de rundt 650 delegatene. Det gjenspeiler en vedvarende misnøye i deler av partiet mot beslutningen om å nok en gang gå inn i en regjeringskoalisjon med Angela Merkels kristendemokratiske parti.

Nahles vært en forkjemper for å videreføre dette samarbeidet, der SPD er juniorpartner. Partiets ungdomsfløy har vært steil motstand av regjeringssamarbeidet med Merkel, og da landsmøtet ble innledet, protesterte de ved å dele ut «øreplugger mot Nahles» til delegatene.

Skadeskutt
Den 47-årige alenemoren er kjent for å være frittalende og å ha solid forankring i partiet. I forkant av søndagens avstemning, hadde tilhengere med ironisk snert uttalt at de håpet Nahles ville gjøre det dårligere enn forgjengeren.
Forventningene til Schulz var enorme da han i fjor ble valgt med 100 prosents støtte fra landsmøtet, men i valget på ny nasjonalforsamling fikk SPD bare 20,5 prosent av stemmene – det dårligste resultatet siden andre verdenskrig.

Nå blir det Nahles’ oppgave å stable det skadeskutte partiet på beina. Det kan bli vanskelig, og nesten halvparten av de spurte i en fersk meningsmåling tviler på at partiveteranen er rette person til å fornye sosialdemokratene.

Solidaritet
Samtidig som SPD nå skal prøve å regjere sammen med Merkel på ansvarlig vis, må Nahles overtale en stadig krympende gruppe tradisjonelle arbeiderpartivelgere om at SPD fortsatt er deres parti.
– Solidaritet er det som mangler mest i vår globaliserte, nyliberale, turbodigitaliserte verden, erklærte Nahles, som lover å kjempe for velferd og sosial rettferdighet.

Hun lover også å kjempe for anstendige lønninger i en tid der teknologien overtar for tradisjonelle jobber. Utenrikspolitikken skal være såkalt EU-vennlig med vekt på pasifisme og internasjonalt samarbeid, mener Nahles.

(©NTB)

NTB-AFP-DPA

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]