Foto: Ronen Zvulun/Pool Photo via AP
annonse
annonse

Den 8. april holdt Ungarn parlamentsvalg. Viktor Orbans Fidesz-parti vant en skredseier. Den første utenlandske politikeren som ringte for å gratulere var Israels statsminister Benjamin Netanyahu. For Orban er støtten fra Israel viktig. Den fjerner enhver tvil om at Orbans parti er «høyreradikalt» på grensen til nynazisme, slik det av og til fremstilles fra den europeiske venstresiden.

Netanyahu ringte Orban og inviterte ham til å besøke Israel. Netanyahu takket Orban for “Ungarns støtte til Israel i internasjonale fora,» skriver Caroline Click, en kjent toppjournalist i Jerusalem Post.

Orbans kampanje hvilte på et løfte om å blokkere utenlandsk finansierte frivillige organisasjoner (NGOer) fra å underminere ungarsk suverenitet, herunder evnen til å håndheve restriksjoner på innvandring, skriver Glick.

annonse

Under valgkampen gikk Orban til sterke angrep på den liberale amerikanske milliardæren, tidligere ungarer George Soros, som Orban anklaget for å ha støttet frivillige organisasjoner i Ungarn som går inn for åpne grenser. Orban anklaget de Soros-støttede frivillige organisasjonene for å arbeide for å undergrave den ungarske regjeringens evne til å hindre uønskede innvandrere fra å komme inn i landet.

Etter at den tyske kansler Angela Merkel tillot hundretusener av overveiende muslimske innvandrere til å komme inn i Europa fra Midtøsten, har Orban vært en av de mest klare motstanderne av hennes åpne grenser, som han hevder truer Ungarns nasjonale identitet og økonomi.

I fjor sendte Orbans parti et lovforslag som ville belaste 25 prosent skatt på utenlandske donasjoner til ungarskregistrerte frivillige organisasjoner. Forslaget innebar også at organisasjonene skulle offentliggjøre finansieringskilder og registrere seg som utenlandske agenter hvis de mottok betydelig finansiering fra utenlandske kilder.

annonse

De forente nasjoner, EU, Obama-administrasjonen og de liberale mediene i Europa og Amerika fordømte alle forslaget, skriver Caroline Click. Orban har også blitt fordømt og sensurert av EU for å nekte å akseptere innvandrere fra Midtøsten i 2015 og 2016. Han bygde en vegg langs Ungarns sørlige grense med Serbia for å hindre at innvandrerne kom inn i Ungarn. Han bygget senere en grensevegg langs Ungarns grense med Kroatia for samme formål.

Soros er en ungarsk født jøde, og Soros’ støttespillere påstår at en del av retorikken mot Soros har vært antisemittisk. Ifølge Reuters ble mange anti-Soros-plakater skadet med  antisemittisk graffiti, som “stinkende jøde”.

I fjor sa Israels ambassadør til Ungarn at anti-Soros-kampanjen vekker triste minner, men også sørger for hat og frykt”, i en åpenbar henvisning til massemordet på de fleste av Ungarns 800.000 jøder under Holocaust. Da er det nyttig for Orban å få støtte fra den israelske statsministeren så kort etter.

«Det er sant at anti-Soros-kampanjen har tatt med noe anti-jødisk retorikk», skriver Caroline Click. «Det er også sant at Soros har underskrevet en innvandringskampanje som det store flertallet av ungarere motsetter seg. De motsetter det ikke fordi de hater jøder, men fordi de ser uhindret innvandring som ødeleggende for deres nasjonale interesser – inkludert deres nasjonale identitet, suverenitet, økonomi og nasjonal sikkerhet,» legger hun til.

«Dessuten», tilføyer hun, «har Soros drevet lignende kampanjer mot Israel ved massivt å finansiere anti-israelske frivillige organisasjoner i Israel og i hele den vestlige verden. Blant annet får J Street, den jødiske anti-Israel lobbyen dannet i USA i 2008, mye penger fra Soros. Netanyahu har beskyldt Soros for å finansiere anti-israelske frivillige organisasjoner i Israel, USA og Europa som har kjørt en massiv kampanje for å hindre Israel fra å deportere ulovlige innvandrere fra Afrika.

På grunn av den sentrale rollen Soros spiller i den politiske krigen som blir ledet mot Israel av det internasjonale venstre i Israel og over hele Vesten, utgav Israels utenriksdepartement en erklæring som støtter den Orban-støttede anti-Soros-kampanjen i Ungarn kort tid etter Israels ambassadør i Ungarn fordømte anti-Soros-kampanjen.

En uke etter at uttalelsen og avklaringen ble utstedt, besøkte Netanyahu Orban i Budapest. Orban fordømte voldelig antisemittisme og uttrykte stor anger om Ungarns samarbeid med nazistene i utryddelsen av ungarsk jødedom.

Orban sa: “Det er hver ungarske regjerings plikt å forsvare sine borgere, uansett deres arv. Under andre verdenskrig har Ungarn ikke æret denne moralske og politiske forpliktelsen. Det var en forbrytelse, fordi vi valgte samarbeid med nazistene over forsvaret til det jødiske samfunn. Det kan aldri skje igjen. Den ungarske regjeringen vil forsvare alle sine borgere i fremtiden. “

annonse

For sin del takket Netanyahu Orban for hans “viktige ord” og roste ham for regjeringens motstand mot det som ofte kalles “den nye antisemittismen”, Israelhat.

“Det er en ny antisemittisme uttrykt i anti-zionisme. Det er å delegitimere den eneste jødiske staten. På mange måter er Ungarn i forkant av stater som er imot denne anti-jødiske politikken, og jeg gleder meg over det og vil uttrykker takknemligheten til min regjering,” sa den israelske statsministeren.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon