Illustrasjonsbilde. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Faren for atomkrig øker, slår FNs visegeneralsekretær for nedrustning, Izumi Nakamitsu, fast. Norge bidrar til å undergrave ikkespredningsavtalen, mener ICAN.   

– Trusselen om bruk av atomvåpen, forsettlig eller på annet vis, er økende, sier Nakamitsu.

Mandag oppsummerte hun atomtrusselen for en FN-komité i Genève, som forbereder tilsynskonferansen til ikkespredningsavtalen (NPT) som skal holdes i 2020.

NPT ble vedtatt i 1968 under den kalde krigen, i et forsøk på å hindre spredning av atomvåpen og for å få land som alt hadde slike våpen til å ruste ned.

Samme utfordring

I dag står verden overfor nøyaktig de samme utfordringer som de som ledet til at NPT kom i stand, mener Nakamitsu.

Nord-Korea trakk seg fra ikkespredningsavtalen for 15 år siden, og har siden bygd opp et atomvåpenprogram som har vakt stor internasjonal bekymring.

I helgen kunngjorde landets leder Kim Jong-un at han hadde beordret stans i prøvesprengninger og tester av langtrekkende missiler, noe Nakamitsu mener er godt nytt.

– Jeg håper at denne beslutningen vil bidra til å bygge tillit og skape en atmosfære av oppriktig dialog og forhandlinger, sier hun.

Forverret klima

– Det geopolitiske klimaet er imidlertid forverret, mener Nakamitsu, som mener at noen av de viktigste avtalene og rammeverkene for atomvåpenkontroll nå blir undergravd.

– Retorikk om nødvendigheten og nytten av atomvåpen øker, sier Nakamitsu, som er sterkt bekymret over at atommaktene nå moderniserer sine atomvåpen.

Fem av de ni landene som har utviklet atomvåpen – USA, Russland, Frankrike, Kina og Storbritannia – har sluttet seg til ikkespredningsavtalen.

Nord-Korea, India, Pakistan og Israel står utenfor NPT.

Kritiserer Norge

Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) , som ble belønnet med Nobels fredspris i 2017, mener Norge og en rekke andre land undergraver ikkespredningsavtalen ved å støtte USAs og NATOs forsvarsdoktrine som åpner for bruk av atomvåpen.

– 30 land som ikke har atomvåpen bidrar til atomkappløp og trusler ved eksplisitt å basere sitt nasjonale forsvar på mulig bruk av atomvåpen fra sine allierte. De undergraver NPT, slår ICAN fast.

ICAN er også sterkt kritisk til at atommaktene som har undertegnet ikkespredningsavtalen nå moderniserer sine atomvåpen.

– De viser ingen vilje til atomnedrustning, slår ICANs leder Beatrice Fihn fast.

NTB-AFP
(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]