Mario Abdo Benítez fra det høyreorienterte Coloradopartiet vant søndagens presidentvalg i Paraguay. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Paraguay har valgt konservative Mario Abdo Benítez til sin nye president. Han er sønn av tidligere militærdiktator Alfredo Stroessners personlige sekretær.

46 år gamle Abdo Benítez vant med 46,5 prosent av stemmene, mot den 55 år gamle sentrumspolitikeren Efraín Alegre, som fikk 42,7 av stemmene.

Abdo Benítez overtar etter tobakksmagnaten Horacio Cartes, som tilhører det samme partiet: Coloradopartiet.

Høyrepartiet hadde presidentposten i 61 år i Paraguay, til den katolske biskopen og sentrumspolitikeren Fernando Lugo vant valget i 2008. Han ble avsatt i det nabolandene betegnet som et kupp i 2012.

Visepresident Federico Franco overtok og styrte landet fram til valget i 2013, der Cartes og Coloradopartiet gjenerobret presidentposten.

Den tidligere militærdiktatoren Alfredo Stroessner styrte det søramerikanske landet med hard hånd fra 1954 til 1989. Abdo Benítez har i intervjuer sagt at den mangeårige diktatoren «gjorde mye for landet», men han har tatt avstand fra de massive bruddene på menneskerettigheter som fant sted under Stroessner.

Tusenvis av opposisjonelle «forsvant» under diktaturtiden, der de militære slo nådeløst ned på alt tilløp til opposisjon. Da Stroessner døde i 2006, foreslo Abdo Benítez likevel at Coloradopartiet skulle hylle ham.

Sin egen formue arvet den konservative politikeren fra faren, som ble tiltalt for å ha utnyttet stillingen som diktatorens personlige sekretær til å berike seg. Saken ble til slutt henlagt.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]