Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Loggen fra samtalen mellom næringsministeren og den avgåtte styrelederen i Innovasjon Norge holdes fortsatt hemmelig, men Stortingets kontrollkomité får se den.

Seks dager på overtid og under et døgn før Innovasjon Norge-saken står på sakskartet til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité kom svaret fra næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på sju spørsmål som en enstemmig komité har sendt statsråden.

– Vi har fått svar. Hvorvidt vi har fått gode nok svar, får vi ta videre i komitémøtet tirsdag, sier komitéleder Dag Terje Andersen (Ap) til NTB.

På møtet tirsdag vil de vurdere om det er behov for ytterligere spørsmål og hvordan saken eventuelt skal tas videre.

Avviser at han instruerte

Den nå avgåtte styrelederen i Innovasjon Norge, Per Otto Dyb, har hevdet at han under en samtale med Isaksen 1. mars ble instruert av statsråden til ikke å vurdere ansettelsesforholdet til administrerende direktør Anita Krohn Traaseth. Det har Isaksen benektet. Tre dager etter samtalen trakk Dyb seg med umiddelbar virkning.

Isaksen skriver i brevet til kontroll- og konstitusjonskomiteen at han under telefonmøtet 1. mars «ga uttrykk for at vurderinger av administrerende direktør bør ivaretas av et nytt styre».

Uttalelsen er godt innafor og i tråd med prinsippene for god eierstyring, utdyper han overfor NTB.

– Det er alltid styrets ansvar å ansette, og det har ligget i bunnen hele veien. I dialogen med styrelederen ble det eksplisitt understreket at det ikke var snakk om noen instruksjon, sier han.

Visste ikke om styret var enig

I brevet lister Isaksen opp en tidslinje av saken, med møter, telefonsamtaler og annen kontakt.

Han gjør et poeng av at han ikke visste om resten av styret var enig i Dybs syn på Traaseths stilling. Han har ingen formening om det var delte meninger i styret, og departementet har heller ikke foretatt seg noe for å finne ut av dette, framholder han.

Isaksen har ikke umiddelbart noen svar på om han kunne gjort noe annerledes for å unngå at saken utviklet seg slik den har gjort.

– Det er alltid et mål at man er enige om hva som ble sagt under et møte, og situasjonen som har oppstått, er ikke ønskelig, sier han.

Overleverte logger

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har fått oversendt loggen fra samtaler mellom departementet og Dyb fra og med 15. desember i fjor til og med den omstridte samtalen 1. mars. Isaksen understreker at loggene er departementets interne – og altså ikke omforente gjengivelser av samtalene.

Isaksen viser til at departementet har gitt fra seg flere logger enn det komiteen opprinnelig ba om. Han mener det er gode grunner til at slike nedtegnelser ikke skal gjøres offentlig tilgjengelig.

– Selskapene må være trygge på at enkelte samtaler holdes konfidensielt, og det er et etablert prinsipp at innholdet ikke skal offentliggjøres etterpå, sier han.

Kontrollkomiteen er heller ikke spesielt opptatt av at loggene kun blir tilgjengelig for deres øyne.

– Det er dokumenteier som definerer dette, det er ikke noe vi legger oss opp i. Det avgjørende er at vi får tilgang, sier Dag Terje Andersen.

Bovim aktuell til å overta

Gunnar Bovim, rektor ved NTNU, er innstilt som ny styreleder for Innovasjon Norge, skriver Universitetsavisa.

Han har takket ja til å stille som kandidat, men understreker at han bare er interessert i vervet dersom han er ønsket av hele Innovasjon Norge.

– Dersom innstillingen skulle vise seg å gi opphav til kontroverser, er ikke dette noe jeg vil ønske å gå inn i, sier han.

Valget av ny styreleder behandles på foretaksmøtet i juni.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]