Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Loggen fra samtalen mellom næringsministeren og den avgåtte styrelederen i Innovasjon Norge holdes fortsatt hemmelig, men Stortingets kontrollkomité får se den.

Seks dager på overtid og under et døgn før Innovasjon Norge-saken står på sakskartet til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité kom svaret fra næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på sju spørsmål som en enstemmig komité har sendt statsråden.

– Vi har fått svar. Hvorvidt vi har fått gode nok svar, får vi ta videre i komitémøtet tirsdag, sier komitéleder Dag Terje Andersen (Ap) til NTB.

annonse

På møtet tirsdag vil de vurdere om det er behov for ytterligere spørsmål og hvordan saken eventuelt skal tas videre.

Avviser at han instruerte

Den nå avgåtte styrelederen i Innovasjon Norge, Per Otto Dyb, har hevdet at han under en samtale med Isaksen 1. mars ble instruert av statsråden til ikke å vurdere ansettelsesforholdet til administrerende direktør Anita Krohn Traaseth. Det har Isaksen benektet. Tre dager etter samtalen trakk Dyb seg med umiddelbar virkning.

Isaksen skriver i brevet til kontroll- og konstitusjonskomiteen at han under telefonmøtet 1. mars «ga uttrykk for at vurderinger av administrerende direktør bør ivaretas av et nytt styre».

annonse

Uttalelsen er godt innafor og i tråd med prinsippene for god eierstyring, utdyper han overfor NTB.

– Det er alltid styrets ansvar å ansette, og det har ligget i bunnen hele veien. I dialogen med styrelederen ble det eksplisitt understreket at det ikke var snakk om noen instruksjon, sier han.

Visste ikke om styret var enig

I brevet lister Isaksen opp en tidslinje av saken, med møter, telefonsamtaler og annen kontakt.

Han gjør et poeng av at han ikke visste om resten av styret var enig i Dybs syn på Traaseths stilling. Han har ingen formening om det var delte meninger i styret, og departementet har heller ikke foretatt seg noe for å finne ut av dette, framholder han.

Isaksen har ikke umiddelbart noen svar på om han kunne gjort noe annerledes for å unngå at saken utviklet seg slik den har gjort.

– Det er alltid et mål at man er enige om hva som ble sagt under et møte, og situasjonen som har oppstått, er ikke ønskelig, sier han.

annonse
Overleverte logger

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har fått oversendt loggen fra samtaler mellom departementet og Dyb fra og med 15. desember i fjor til og med den omstridte samtalen 1. mars. Isaksen understreker at loggene er departementets interne – og altså ikke omforente gjengivelser av samtalene.

Isaksen viser til at departementet har gitt fra seg flere logger enn det komiteen opprinnelig ba om. Han mener det er gode grunner til at slike nedtegnelser ikke skal gjøres offentlig tilgjengelig.

– Selskapene må være trygge på at enkelte samtaler holdes konfidensielt, og det er et etablert prinsipp at innholdet ikke skal offentliggjøres etterpå, sier han.

Kontrollkomiteen er heller ikke spesielt opptatt av at loggene kun blir tilgjengelig for deres øyne.

– Det er dokumenteier som definerer dette, det er ikke noe vi legger oss opp i. Det avgjørende er at vi får tilgang, sier Dag Terje Andersen.

Bovim aktuell til å overta

Gunnar Bovim, rektor ved NTNU, er innstilt som ny styreleder for Innovasjon Norge, skriver Universitetsavisa.

Han har takket ja til å stille som kandidat, men understreker at han bare er interessert i vervet dersom han er ønsket av hele Innovasjon Norge.

– Dersom innstillingen skulle vise seg å gi opphav til kontroverser, er ikke dette noe jeg vil ønske å gå inn i, sier han.

Valget av ny styreleder behandles på foretaksmøtet i juni.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon