Arkivbilde av Frode Berg. Foto: Privat / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere om spionsiktede Frode Berg var på oppdrag for E-tjenesten da han ble arrestert i Moskva 5. desember i fjor.

Nordmannen innrømmet i helgen via sine forsvarere at han var i Russland på oppdrag for den norske Etterretningstjenesten. Overfor Dagbladet, som først hadde nyheten, sa advokatene at Berg har hatt flere reiser gjennom årenes løp der han har hatt oppdrag på vegne av E-tjenesten.

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere opplysningene.

– Det er et spørsmål som må besvares av E-tjenesten og ikke av oss, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD på spørsmål fra NTB om de kan bekrefte eller avkrefte at Berg har hatt oppdrag for E-tjenesten.

– Men E-tjenesten henviser alle spørsmål i saken til Utenriksdepartementet?

– Det er kun Etterretningstjenesten som kan kommentere dette.

Advokatens valg

Frode Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, sier til NTB at det ikke kom fram noe i helgen som er ukjent for russiske myndigheter – og at Bergs situasjon derfor ikke endres av at det blir offentlig kjent.

– Kan oppmerksomheten som er skapt gjennom utspillene i helgen påvirke mulighetene for en løsning via «stille diplomati»?

– Det er advokatene som vurderer hvordan de ønsker på representere sin klient. Jeg ønsker ikke å ha noen mening om det, det ville bli prinsipielt helt feil, sier Andersen til NTB.

Flere nivåer

Berg har overfor sine advokater gitt uttrykk for at han føler seg sviktet og lurt av norske myndigheter. Han forsto ikke hvor alvorlig disse oppdragene kunne være eller hvilke konsekvenser det kunne føre med seg.

Andersen sier at han forstår at saken er krevende for Berg og hans familie.

– Vi jobber på flere nivåer med å få løst saken, men jeg kan ikke kommentere i detalj hvordan vi jobber ettersom vi har taushetsplikt i konsulære saker, sier UDs kommunikasjonssjef til NTB.

Han understreker at utenrikstjenesten og UD fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]