Guangzhou er Kinas sjette største by med rundt 12,7 millioner innbyggere og det administrative hovedsetet til provinsen Guangdong. Byen ligger i hjertet til Kinas nest største urbane område (etter Shanghai), som rommer omtrent 25 millioner mennesker. Bylandskapet vil ingen ende ta – her kan man kjøre i timevis med tett urban bebyggelse og høyhus.
Historisk har Guangzhou vært en svært viktig handelsby for det kinesiske imperiet. Byen var den kinesiske endestasjonen til den maritime silkeveien og var lenge Kinas eneste åpne havn for handel med utlandet. Byen mistet dog sitt utenlandshandelsmonopol etter Kinas tap i opiumskrigene i 1839-1842 og 1855-1860. Etter nederlaget ble Guangzhou liggende i skyggen av nabobyen Hong Kong, som overtok statusen som den viktigste havnen for Kinas handel med utlandet, på tross av dens status som britisk koloni.
Guangzhou gjenerobrer nå sin status som Sør-Kinas viktigste handelsby. Siden landets tidligere president Deng Xiaoping åpnet opp Kina for handel med omverden i 1979, har byen og dens urbane område vært i spydspissen for landets eventyrlige økonomiske vekst. I dag er regionen et av Kinas mest industrialiserte områder. Fabrikker ligger tett i tett og smogen fra industrien ligger som et tykt teppe over hele det urbane området. På dagtid synes ikke himmelen, og solen klarer ikke å bryte igjennom det tykke laget av forurensing – med unntak av hviledagen søndag hvor fabrikkene stenges ned.
Siden 1957 har byen vært vert for Canton Export and Import Fair to ganger i året for å fremme eksport av kinesiske varer til utlandet. Messen er den største av sitt slag i Kina og veksten har vært astronomisk. Fra en stusselig total omsetning på 87 millioner amerikanske dollar for deltagende selskaper i 1957 til kolossale 66 000 millioner i 2016.
Den 16. april i år var det var nok en gang duket for Canton Export and Import Fair – nummer 123 i rekken. Messen overgår alt hva en kunne forstille seg i forkant, med 1 185 000 kvadratmeter med utstillingsplass (til sammenligning har Telenor Arena 10 400 kvm). Det er tilsammen nesten 25 000 forskjellige firmaer fra hele Kina (samt noen få fra utlandet) som er representert. Her kan man finne absolutt alt til en meget gunstig prins: Byggematerialer, lysutstyr, kjøretøy, maskineri, elektronikk, verktøy, kjemiske produkter, forbruksvarer, gaver, hjemmedekorasjoner, medisinsk utstyr, helseprodukter, mat, tekstiler, klær og sko.
Mennesker fra verden rundt samles derfor i disse dager i Guangzhou for å ta del i Kinas eventyrlige økonomiske boom, med rundt 200 000 kjøpere fra mer enn 210 land som deltar på messen for å finne potensielle samarbeidspartnere.
Nesten uansett hvilken bransje man er i, finnes det kinesiske produsenter som kan gi svært gunstige betingelser – særlig på pris. Men det er mange firmaer som tilbyr de samme produktene, så det kan være vanskelig å finne den riktige samarbeidspartneren.
Det er lett gå seg vill i den enorme Canton fair-jungelen. Her gjelder det å finne leverandører som også leverer god kvalitet og som kan stoles på.