Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Jean Francois Badias / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

USA og Frankrike vil forsøke å oppnå en ny atomavtale med Iran, sier president Emmanuel Macron etter et møte med Donald Trump.
Macron er for tiden på statsbesøk i USA, og atomavtalen var på forhånd antatt å bli en av de vanskeligste sakene i samtalene mellom ham og Trump.

Den amerikanske presidenten har mange ganger kritisert avtalen i harde ordelag. Men inntil nå har nærmest alle andre stormakter i verden forsvart den. Mange av dem har forsøkt å overtale Trump til å støtte avtalen om Irans atomprogram.

Nå ser det imidlertid ut til at Frankrike kommer den amerikanske presidenten i møte.

– Vi har hatt svært åpne diskusjoner, sa Macron etter et møte med Trump i Det hvite hus tirsdag.

– Derfor ønsker vi fra nå av å jobbe med en ny avtale med Iran.

Nye krav
Macron antydet at han ønsker seg en ny avtale som et supplement til den nåværende atomavtalen.

Det nye rammeverket skal blant annet omhandle hva som vil skje med Irans atomprogram etter 2025. I tillegg må den omfatte Irans utvikling av langtrekkende militære raketter og landets politiske og militære rolle i Midtøsten.

Så langt har Iran fullstendig avvist alle forslag om å endre den nåværende avtalen om landets atomprogram. Iranske myndigheter har gjort det klart at de vil gjenoppta programmet hvis USA ikke overholder sine forpliktelser.

Trekker USA seg fra avtalen, vil Iran etter all sannsynlighet gjøre det samme, sa landets utenriksminister Mohammad Javad Zarif tirsdag.

– Sinnssyk avtale
Trump har så langt ikke sagt rett ut at avtalen blir skrotet. Men han har mange ganger antydet at det kan skje.
– Folk kjenner mitt syn på avtalen. Det var en fryktelige avtale, den burde aldri vært inngått. Den er sinnssyk, sa Trump da han møtte pressen sammen med Macron i Det hvite hus tidligere tirsdag.

Han advarte om at Iran vil få «større problemer enn de noen gang har hatt», hvis landet gjenopptar sitt atomprogram.

Trump kommenterte også det planlagte toppmøtet mellom ham og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.

– Han har virkelig vært svært åpen og svært respektabel basert på alt vi kan se.

USA har fått vite at Kim ønsker å holde toppmøtet så raskt som mulig, ifølge Trump.

Statsmiddag
Macron er den første utenlandske statslederen som er på statsbesøk i USA etter at Trump overtok som president.
Forrige gang en amerikansk president ventet over et år etter at han ble valgt før han var vert for et statsbesøk, var for nesten hundre år siden. Macron blir tirsdag kveld hedret med en offisiell middag hvor rundt 150 gjester vil være til stede.

Det har vakt en viss oppsikt at Trump, i strid med tradisjonen, ikke har invitert noen demokratiske kongresspolitikere og heller ingen journalister.

Iran vs. Nord-Korea
Det fransk-amerikanske ønsket om en ny atomavtale med Iran presenteres bare en måneds tid før Trump etter planen skal møte Kim Jong-un.
Et av USAs hovedmål i striden med Nord-Korea er å få landet til å kvitte seg med sine atomvåpen. Dette kan eventuelt skje i bytte mot en avtale hvor USA og Sør-Korea imøtekommer noen av Nord-Koreas ønsker.

Flere analytikere har påpekt at det kan bli vanskelig å få Nord-Korea til å gå med på noe slikt hvis Trump trekker USA fra avtalen om Irans atomprogram. Dette kan skape et inntrykk av at USA ikke holder sine løfter i denne typen saker.

Under samtalene mellom Trump og Macron har trolig også Parisavtalen vært et tema. Trump varslet i fjor at han vil trekke USA fra avtalen om bekjempelse av menneskeskapt global oppvarming – som ble framforhandlet i Paris et par år tidligere.

[email protected]

NTB-AFP-AP

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]