Faren har økt for at Donald Trump skroter atomavtalen med Iran, mener forsker Sverre Lodgaard. Det kan gjøre det vanskeligere å få Nord-Korea til å ruste ned.
Selv om Trump ikke har sagt rett ut at han vil trekke USA fra avtalen, har han mange ganger hintet om at det kan skje.
Et nærmest samstemt verdenssamfunn har prøvd å overtale Trump til å godta avtalen. Men Frankrike ser nå ut til å komme den amerikanske presidenten i møte.
President Emmanuel Macron antydet tirsdag at USA og Frankrike vil forsøke å få på plass et tillegg til dagens atomavtale hvor det stilles flere krav til Iran.
Dette vil i praksis være en reforhandling av avtalen, mener seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).
– Iran vil åpenbart ikke være med på det. Ikke mange andre heller, sier han til NTB.
I tillegg til Iran selv har Kina og Russland gjort det klart at reforhandling er uaktuelt. Trumps europeiske allierte har gjentatte ganger prøvd å få presidenten til å se fordelene ved avtalen.
Så langt har forsøkene vært til ingen nytte.
– Folk kjenner mitt syn på avtalen. Det var en fryktelige avtale, den burde aldri vært inngått. Den er sinnssyk, sa Trump da han møtte pressen sammen med Macron i Det hvite hus tirsdag.
Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og den påtroppende utenriksministeren Mike Pompeo er begge negative til avtalen. Og Macron ser ut til å ha gitt opp forsøket på å få Trump til å godta avtalen uten å stille nye krav til Iran.
– Faren for at avtalen går dukken, har økt, konstaterer Lodgaard, som mener risikoen nå er «ganske stor».
Allerede i valgkampen i 2016 kom Trump med ramsalt kritikk av atomavtalen. Lodgaard mener Trump har forsøkt å sabotere den så godt han har kunnet.
Formålet med avtalen er å frata Iran muligheten til å utvikle atomvåpen – noe iranske myndigheter sier de uansett ikke ønsker.
Men havner avtalen på historiens skraphaug, kan ringvirkningene spre seg til mange andre deler av verden.
– Det vil naturligvis være en uheldig utvikling rett før det planlagte toppmøtet mellom USA og Nord-Korea, sier Lodgaard.
Hvis Trump trekker USA fra Iran-avtalen, kan det skape inntrykk av at USA ikke er til å stole på i denne typen saker.
Spørsmålet er da om Nord-Korea vil tørre å inngå en avtale om atomnedrustning med USA. Denne utfordringen er blitt påpekt både av en lang rekke analytikere og regjeringen i Iran.
– De har helt rett, dette er et åpenbart poeng. Hvordan kan man stole på USA når man ikke vet hva man ha å forholde seg til fra ett år til det neste, sier Lodgaard.
Det varslede toppmøtet mellom Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un skal etter planen holdes i slutten av mai eller i juni.
Trump har gitt uttrykk for store forventninger til møtet, og Kim har lovet å stanse sine tester av atomvåpen og langtrekkende raketter.
Men selv om tonen mellom USA og Nord-Korea har bedret seg den siste tiden, er det ikke lenge siden landene truet hverandre med krig.
Lodgaard påpeker at Trumps nye sikkerhetsrådgiver og påtroppende utenriksminister tidligere har foreslått å bombe både Nord-Korea og Iran.
Trump mener Iran slapp altfor billig unna da avtalen om landets atomprogram ble framforhandlet. Emmanuel Macron antyder at en ny tilleggsavtale må omfatte Irans militære raketter og hva som skal skje med atomprogrammet etter 2025.
I likhet med Trump er regjeringen i Israel er sterkt kritisk til Iran-avtalen. Også Saudi-Arabia mener det bør stilles langt strengere krav til det sjiamuslimske regimet i Teheran.
(©NTB)