Folkehelseinstituttet (FHI) kommer med gode reiseråd til pilegrimer som ønsker å dra til Mekka (Hajj og Umrah).
I en artikkel de utgav den 23. april i år legges det vekt på at reisende til profeten Muhammeds fødested i Saudi-Arabia må ta noen forholdsregler når det gjelder egen helse.
De advarer mot at utbrudd av sykdommen MERS, som er forårsaket av et virus fra kameler/dromedarer, fortsatt er en helserisiko i regionen.
Planlegg derfor vaksinasjon i god tid før reisen og vær nøye med hva slags mat og vann du inntar, er rådet de kommer med. Siden pilegrimsreiser ofte kan være en hard fysisk påkjenning, bør man også ha god helse når man drar. Er man for ung eller for gammel, lider av en underliggende sykdom etc, så bør fastlege konsulteres før avreisen, skriver FHI.
Hygiene
Millioner av mennesker reiser årlig til Mekka, og med så mange mennesker på et begrenset område, er faren for alvorlige sykdommer som smittsom hjernehinnebetennelse tilstede. Det er derfor viktig med god hygiene. FHI har disse rådene å komme med
(…)
- Vask hendene hyppig og nøye med såpe og vann (eller eventuelt bruk hånddesinfeksjonsmidler). Dette rådet gjelder spesielt før du spiser eller tilbereder mat, samt etter toalettbesøk.
- Unngå å ta deg til munnen, nesen og øynene med uvaskede hender når du er ute blant folk.
- Papirlommetørkle foran munnen beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast papirlommetørkleet etter bruk. Vask så hendene.
- Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.
- Unngå direkte kontakt med syke (som hoster, nyser, kaster opp eller har diaré), og deres personlige eiendeler.
- Sørg for å ha god personlig hygiene.
Videre opplyses det om viktigheten av å ha med medisiner fra Norge samt gyldig reiseforsikring.
Unngå å drikke kamelurin
Siden det ikke fins medisiner eller vaksine mot MERS (Middle East Respiratory Syndrome), advares du mot å ha kontakt med dromedarer eller kameler, siden sykdommen stammer derfra. Smittestoffet er et såkalt coronavirus og kan gi akutt luftveisinfeksjon.
FHI stresser derfor viktigheten av å unngå å spise kjøtt som ikke er tilstrekkelig varmebehandlet eller å drikke kamelmelk eller urin fra kameler.
Etter hjemkomsten er det viktig at du oppsøker lege dersom du innen to uker har tegn på kraftige luftveisplager, som for eksempel lungebetennelse. Symptomer kan være hoste, feber, brystsmerter eller pustevansker.
Ring først og informer legen om at du har vært på Hajj eller Umrah, avsluttes rådet fra Folkehelseinstituttet.