Frp-leder Siv Jensen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Frp-leder og finansminister Siv Jensen vil heller snakke om helheten enn sukkeravgiften som får skylda for økt grensehandel av både snop og alkohol.

– Forslaget om å se på sukkeravgiften på nytt kom ikke overraskende på partiledelsen. Jeg tror vi får en bred debatt om avgifter generelt, sa Frp-nestleder Per Sandberg da partiledelsen varmet opp til helgens landsmøte med en pressekonferanse på partikontoret onsdag.

Møre og Romsdal Frp har fått landsstyrets tilslutning til et resolusjonsforslag der det heter at sukkeravgiften først og fremst rammer lavinntektsfamilier og skaper et klasseskille der rike kan spise godt, og andre ikke. Konklusjonen er å be partiets stortingsgruppe jobbe for en reversering av avgiftsøkningen.

Grensehandel

I budsjettforliket mellom KrF og Venstre og de to daværende regjeringspartiene Høyre og Frp i fjor ble sukkeravgiften økt med 83 prosent og avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer økt med 42,3 prosent.

I ettertid har grensehandelen av brus, søtsaker og alkohol skutt i været. Så langt i år har salget av brus i Norge falt med 11 prosent, mens Systembolagets omsetning i grenseområdene har økt med 8,9 prosent.

Viser til helheten

Men partileder Jensen beholder langt på vei finansministerhatten på når NTB spør om sukkeravgiften bekymrer henne:

– Jeg tar engasjementet på alvor. Samtidig så er det viktig å peke på de gode resultatene vi leverer. Det går bra i norsk økonomi, veksten er i ferd med å ta seg opp, ledigheten er på vei ned, pilene peker opp i hele næringslivet. Så man må se på summen, sier Jensen.

Samlet trykk

På spørsmål om hvorfor partiledelsen vil gjøre et forslag som handler om sukkeravgift til noe mer omfattende, sier hun at ingen bør være overrasket over at kampen for lavere skatter og avgifter er tema på et landsmøte i Fremskrittspartiet.

– Men utgangspunktet er sukkeravgiften?

– Våre tillitsvalgte og folkevalgte har alltid vært opptatt av både enkeltavgifter og det samlede avgiftstrykket. Det kommer vårt landsmøte til å være også denne gangen.

– Men sukkeravgiften?

– Jeg har så stor respekt for et landsmøte at jeg ikke har tenkt å prøve å påvirke hva de skal diskutere.

Styringsparti

Jensen mener at Frp har funnet formen som styringsparti etter en bratt læringskurve, og erkjenner at det er nederlag på veien.

– Jeg tror ikke det er én eneste velger som ikke har fått med seg at vi ikke har fått fullt gjennomslag i bompengepolitikken, bemerket hun på pressekonferansen onsdag.

Med Venstre inn i regjering og Frp-gjennomslag i Jeløy-plattformen konkluderte hun med at Frp er blitt et bedre styringsparti enn Ap.

– Jeløy-plattformen bærer bud om nye innstramminger i familiepolitikken, sa hun og viste også til bevæpning av politiet og rekordlav asyltilstrømning som resultater av viktige Frp-gjennomslag.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]