Illustrasjonsbilde. Foto: Sara Johannessen /
Del saken
 • 222
 •  
 •  
 •  
 •  

Norske Silje Garmo søkte om å få asyl i Polen fordi hun mente seg forfulgt av norsk barnevern.Beskjeden kom for et par dager siden: hun og hennes barn har fått innvilget midlertidig asyl i Polen, skriver Bodøposten. Begrunnelse fra det polske «kontoret for utlendinger» er at de mener Silje Garmo og hennes datter Eira har fått krenket sine menneskerettigheter av barnevernet i Norge. Hvorvidt Silje vil få permanent asyl avgjøres av utenriksdepartementet, skriver den polske avisen mlMeritum.pl, som meddeler at behandlingen der vil ta rundt 6 måneder.

 «Jeg er selvfølgelig glad for at myndighetene har konkludert slik på bakgrunn av de objektive bevisene i saken. Det er dermed slått fast at alle anførsler fra Norge ene og alene er bygget på løgn og oppdiktede historier. Hvilket i seg selv burde få varsellampene til å lyse rødt for de ansvarlige statsråder som fortsatt «gjemmer» seg», sier Silje Garmo til Bodøposten.no.

Silje Garmo har fått innvilget midlertidig asyl fordi polske myndigheter mener at saken bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK). Men siden denne paragrafen aldri før har blitt brukt i polsk historie, skal etter det Bodøposten.no erfarer den polske utenriksministeren personlig signere godkjennelsen. Rent teoretisk kan utenriksministeren i Polen nekte å signere innvilgelsen, men det anser Silje Garmo som lite sannsynlig.

«All den tid jeg har folket, kirken og ikke minst politiet i Polen på min side. Jeg har også bred støtte fra flere parlamentsmedlemmer og fra regjeringspartiet PIS,» sier Silje til Bodøposten.no. Hun er blitt en liten kjendis i Polen etter at hun flyktet med sitt barn, og er blant annet fotografert sammen med politimenn.

Norske myndigheter ettersøkte Garmo gjennom Schengen Information System etter at hun reiste til Polen. Datasystemet inneholder blant annet navn på ettersøkte kriminelle.

Polske medier har skrevet mye om den norske barnemoren. Det samme har rumenske aviser.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 222
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]