Illustrasjonsbilde. Foto: Sara Johannessen /
annonse
annonse

Norske Silje Garmo søkte om å få asyl i Polen fordi hun mente seg forfulgt av norsk barnevern.Beskjeden kom for et par dager siden: hun og hennes barn har fått innvilget midlertidig asyl i Polen, skriver Bodøposten. Begrunnelse fra det polske «kontoret for utlendinger» er at de mener Silje Garmo og hennes datter Eira har fått krenket sine menneskerettigheter av barnevernet i Norge. Hvorvidt Silje vil få permanent asyl avgjøres av utenriksdepartementet, skriver den polske avisen mlMeritum.pl, som meddeler at behandlingen der vil ta rundt 6 måneder.

 «Jeg er selvfølgelig glad for at myndighetene har konkludert slik på bakgrunn av de objektive bevisene i saken. Det er dermed slått fast at alle anførsler fra Norge ene og alene er bygget på løgn og oppdiktede historier. Hvilket i seg selv burde få varsellampene til å lyse rødt for de ansvarlige statsråder som fortsatt «gjemmer» seg», sier Silje Garmo til Bodøposten.no.

Silje Garmo har fått innvilget midlertidig asyl fordi polske myndigheter mener at saken bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK). Men siden denne paragrafen aldri før har blitt brukt i polsk historie, skal etter det Bodøposten.no erfarer den polske utenriksministeren personlig signere godkjennelsen. Rent teoretisk kan utenriksministeren i Polen nekte å signere innvilgelsen, men det anser Silje Garmo som lite sannsynlig.

annonse

«All den tid jeg har folket, kirken og ikke minst politiet i Polen på min side. Jeg har også bred støtte fra flere parlamentsmedlemmer og fra regjeringspartiet PIS,» sier Silje til Bodøposten.no. Hun er blitt en liten kjendis i Polen etter at hun flyktet med sitt barn, og er blant annet fotografert sammen med politimenn.

Norske myndigheter ettersøkte Garmo gjennom Schengen Information System etter at hun reiste til Polen. Datasystemet inneholder blant annet navn på ettersøkte kriminelle.

Polske medier har skrevet mye om den norske barnemoren. Det samme har rumenske aviser.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon