Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum varsler politianmeldelse av den sjikanerende meldingen som ble sendt til tidligere partileder Liv Signe Navarsete i 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hvis sexmeldingen i Senterpartiet ender som en politisak, tyder det på at partiet ikke har håndtert den godt nok, ifølge likestillingsombudet.

Avsenderen av den grovt sjikanerende meldingen til Liv Signe Navarsete har fått frist til midnatt onsdag med å melde seg. Hvis ingen melder seg, vil Sp politianmelde hendelsen torsdag.

Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm understreker at hun ikke kjenner Sps håndtering av saken i detalj.

– Men det ser ut til at det systemet man er forpliktet til å ha for å håndtere denne typen saker, ikke har fungert bra nok, sier hun til NTB.

– For meg ser det ut til at det ikke er politiet som kan gjøre noe med denne saken. Tilsynelatende har Sp en utfordring internt, og det er nok der løsningen må finnes, konstaterer likestillingsombudet.

Neppe straffbart

Eksperter har pekt på at den mye omtalte meldingen neppe er et straffbart forhold. Bjurstrøm understreker at hun ikke er ute etter å kritisere Sp spesielt, men at den saken partiet står oppe i, både er trist og typisk for noe mange kvinner opplever.

– Enkelte handlinger som er seksuell trakassering, vil også være straffbare, og det kan være riktig at politiet behandler saken. Vi må imidlertid ikke få en situasjon hvor arbeidsgivere ikke har systemer for å håndtere seksuell trakassering, men i stedet overfører saker til politiet, sier hun.

Ombudet minner om at arbeidsgivere, også politiske partier, har en plikt til å forebygge og følge opp varsler.

– Det er et blindspor å skape et inntrykk av at man ordner opp ved å sende saken til politiet, sier Bjurstrøm.

– Har tatt grep

Tidligere Sp-leder Navarsete mottok meldingen i februar 2016. Den ble sendt fra mobiltelefonen til en av deltakerne på en hyttetur, men ingen av de ti mennene som deltok på turen, blant dem åtte Sp-topper, har erkjent å ha sendt den.

Sp har siden saken ble offentlig kjent i Nationen for to uker siden uttalt at partiet håndterte saken i 2016, men da ikke fant ut hvem som sendte meldingen.

Samtidig har partiet erkjent å ha hatt for dårlige rutiner for denne typen saker, noe som har resultert i reviderte retningslinjer.

– Ikke politisak

Partileder Trygve Slagsvold Vedum slo sist lørdag overfor NTB fast at partiet nå ikke har flere virkemidler igjen for å komme til bunns i saken, og dermed vil gå til politiet.

Men førstestatsadvokat Jørn Sigurd Maurud mener saken ikke bør prioriteres av politiet.

– Saken framstår ikke så alvorlig at den etter mitt skjønn bør prioriteres foran andre gjøremål hos politiet, sier lederen for Oslo statsadvokatembeter tilNRK.

– Hvis vi i det hele tatt har å gjøre med et straffbart forhold her, så framstår ikke denne saken så alvorlig at den etter mitt skjønn bør prioriteres til fortrengsel for andre gjøremål, legger han til.

Borten Moe fratrer

Sp-nestleder Ola Borten Moe varslet denne uken at han fratrer sin stilling i påvente av en avklaring i saken.

– Moe kommer tilbake uansett. Å løse saken trenger ikke å bety at man finner den skyldige, sier Sp-ordfører på Leka i Moes hjemfylke Trøndelag, Per Helge Johansen, til NRK.

Men ordfører i Gulen i Navarsetes hjemfylke Sogn og Fjordane, Hallvard Oppedal, mener at Moe har et tillitsproblem dersom den skyldige ikke blir funnet.

– Da blir man ikke sikker på at han ikke har vært en del av dette. Det er vanskelig å leve med, i alle fall på et så høyt nivå som han er på som nestleder, sier han til NRK.

NTB-Kristian Skårdalsmo
(©NTB)