Illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Presidentene Donald Trump, Vladimir Putin og Xi Jinping slår hardt ned på politisk opposisjon og bidrar til å skape «et klima av hat og fiendskap» mot journalister, slår RSF fast.

Dette, kombinert med stadig sterkere kontroll av mediene, utgjør en trussel mot demokratiet, heter det i årsrapporten fra journalistorganisasjonen, der det blant annet vises til at Trump har kalt pressen «folkets fiende» – et uttrykk som i sin tid ble brukt av den sovjetiske lederen Josef Stalin.

Norge på topp

I Norge derimot, er situasjonen like god som i fjor. Norge er best av i alt 180 land til å beskytte pressefriheten, tett fulgt av Sverige og med Nederland og Finland på de neste to plassene, viser RSFs pressefrihetsindeks.

Nesten helt nederst, på 176. plass, havner Kina, mens Nord-Korea nok en gang inntar jumboplassen.

Tyrkia, som er det landet i verden som har sperret inne flest journalister, havner nå blant verdens 25 mest undertrykkende land, to plasser dårligere enn i fjor.

Men RSF peker på at fiendtligheten mot mediene ikke lenger bare er et fenomen i autoritære land som Tyrkia og Egypt. Den forgifter ifølge organisasjonen også den politiske stemningen i noen av verdens fremste demokratier.

– Farlig hat

Ikke minst er utviklingen bekymringsfull i europeiske land som Ungarn, Slovakia og Polen, der RSF mener at Russland har fyrt opp under en politisk utvikling preget av populisme og autoritære ledere.

– Hatet mot journalister er farlig og en trussel mot demokratiet, sier RSFs leder Christophe Deloire til AFP.

– Politiske ledere som fyrer oppunder forakt for journalister, undergraver ideen om en offentlig debatt basert på fakta i stedet for propaganda. Å reise tvil om journalistikkens legitimitet i dag, er å leke med en ekstremt farlig politisk ild, sier han videre.

Mens Slovakias tidligere leder Robert Fico har omtalt journalister som “«skitne, antislovakiske prostituerte» og «idiotiske hyener», har Tsjekkias president Milos Zeman trukket opp et Kalasjnikov-gevær med påskriften «for journalister» under en pressekonferanse.

Kinas modell

Organisasjonen er også sterkt kritisk til Kina, som den mener forsøker å etablere et nytt mediesystem i verden ved hjelp av undertrykkelse, sensur og massiv overvåking av nettet.

Ifølge RSF har Kinas metode blitt adoptert av flere andre asiatiske land, som Vietnam og Kambodsja, og Kinas innflytelse og taktikker kan også merkes i land som Thailand, Malaysia og Singapore.

– Kinas ufortrødne ønske om å knuse alle elementer av folkelig motstand har dessverre sine etterlignere i Asia, framholder RSF, som har sitt hovedkontor i Paris.

Krass kritikk rettes også mot to av Asias demokratisk valgte ledere, Rodrigo Duterte på Filippinene og Narendra Modi i India. Begge har utpekt pressen til sin fiende og skjelt ut medier i full offentlighet

NTB-AFP-DPA

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]