Tidligere utenriksminister Børge Brende (H) (t.h.) tok opp Frode Berg-saken med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov uten å konferere med Utenriksdepartementet. Her er de fotografert i Kirkenes i 2014 i forbindelse med 70-årsmarkeringen av frigjøringen av Øst-Finnmark. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tidligere utenriksminister Børge Brende (H) tok opp Frode Berg-saken med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov uten å konferere med Utenriksdepartementet.

Kilder i departementet sier til Aftenposten at man hevet litt på øyenbrynene da Brende 10. april sto fram i NRK og fortalte at han hadde tatt opp Frode Bergs situasjon med Lavrov.

Etter det avisen får opplyst, var ingen i UD på forhånd orientert om at Brende ville gjøre dette. Departementet har vært svært tilbakeholdne med å kommentere saken og har understreket at de gir Berg konsulær bistand.

Brende fortalte etter møtet at Lavrov hadde lovet å se på den fengslede nordmannens sak.

– Sergej Lavrov sa til meg: Børge, jeg lover at jeg skal se på denne saken og sette meg inn i den. Det var noe jeg satte pris på, sa Brende.

Departementets pressetalsperson Frode Overland skriver i en epost til avisa at UD var kjent med hans besøk, men ikke var involvert utover det.

– Brende var i Moskva utelukkende i kapasitet av sin stilling i World Economic Forum, skriver han.

Kilder i UD mener at det «neppe har gjort mye fra eller til» for Frode Berg at Brende tok opp saken. Men at det hadde vært en fordel om Brende, som nylig avgått utenriksminister, hadde tatt dette opp med sine gamle kolleger.

Børge Brende innrømmer at han handlet på egen hånd.

– Jeg tok på eget initiativ opp saken til Frode Berg, på bakgrunn av hans humanitære situasjon, med Sergej Lavrov og med presidentens administrasjon. Mitt eneste anliggende var og er den vanskelige situasjonen for Berg og hans familie, skriver Brende i en melding til Aftenposten.

Møtet med Lavrov fant sted 10. april, bare tolv dager før Frode Bergs advokater opplyste til Dagbladet at Berg arbeidet for norsk etterretningstjeneste.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]