Illustrasjonsbilde av flagget Islamsk stat. Foto: REUTERS/Dado Ruvic
Del saken
 • 186
 •  
 •  
 •  
 •  

IS-ledere som nå flykter fra Syria konspirerer med andre ekstremistgrupper, så de kan infiltrere en ny bølge av migranter med kurs for Europa. Dette fremkommer i en uttalelse fra FNs World Food Programme.

Direktør i FN-organet, og tidligere republikansk guvernør i South Carolina, David Beasley, sier at Europa må våkne opp til ekstremistenes strategi i Sahel-regionen rett sør for Sahara i Afrika, der det når råder matmangel.

IS-krigere som nå jages ut av Syria har alliert seg med andre terroristgrupper, og bruker matmangelen som et verktøy for rekruttering, og for å presse nye millioner afrikanere mot Europa, ifølge Beasley.

– Det vi har plukket opp er at de allierer seg med ekstremistgrupper som Boko Haram og al-Qaida for å dele opp territorier og ressurser, og fortsette å infiltrere og destabilisere i håp om å skape migrasjon mot Europa, så de kan infiltrere og lage kaos, sier han.

Han vektlegger at vi bare har sett begynnelsen på problemene som vil komme dersom resten av regionen destabiliseres.

– Min kommentar til europeerne er at om dere tror at dere hadde et problem som et resultat av at en nasjon på 20 millioner, som Syria, ble destabilisert og utløste migrasjon, vent til den større Sahelregionen med 500 millioner mennesker blir ytterligere destabilisert. Og det er dette det europeiske og internasjonale samfunnet må våkne opp til, sier Beasley.

En fire år lang krigføring har desimert store deler av terroristgruppens IS’ kalifat. Det som er igjen av IS-territoriene er en landstripe i Euphrat-dalen, ved grensen mot Irak. Fortsatt skal minst 2200 IS-soldater befinner seg øst i Syria.

FNs World Food Programme har måttet kutte sine matrasjoner ment for andre steder i verden, inkludert rasjonene som skulle gå til Nord-Korea.

– Inne i Syria mangler vi 310 millioner euro. Vårt mål er å nå fire millioner mennesker, av de 6,5 millionene som er affisert. På dette tidspunktet kan vi kun hjelpe ca. tre millioner på grunn av mangel på ressurser. Utenfor Syria, i Tyrkia, Jordan, Libanon og Egypt, er våre finansielle behov for januar til desember 2018, 1,3 milliarder dollar. Vi mangler 340 millioner dollar, sier Beasley.

– Dere har ikke råd til at Jordan og Libanon også destabiliseres. Det vil bringe reelt kaos til regionen. Mer kaos vil lede til forutsette konsekvenser. De vil ikke være uforutsette nå.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 186
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]