Hans Lysglimt Johansen under Arendalsuka. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Del saken
 • 290
 •  
 •  
 •  
 •  

Hans Jørgen Lysglimt Johansen har vunnet frem i PFU, som har besluttet at Vårt Land brøt god presseetikk da de ikke gav ham tilstrekkelig tilsvarsrett på anklager om jødehat. Anklagene skal ha dreiet seg om flere artikler.

Lysglimt Johansen er partileder i Alliansen, og har blant annet vært åpen i media om sin støtte til Donald Trump som USAs president. Han skapte kontrovers ved sin kritikk av staten Israels krigføring og det han mener er jødisk innflytelse.

En av foranledningen for Lysglimt Johansens klage til PFU var at statsrådene Torbjørn Røe Isaksen og Jan Tore Sanner kritiserte partilederen for “hatefulle ytringer” og spredning av konspirasjonsteorier rettet mot jøder, i et debattinnlegg i Vårt Land.

Hans Lysglimt Johansen klaget dermed avisen inn for PFU. Han har fremført at Vårt Land har brutt god presseetikk på flere punkter, blant annet forhåndsdom, samtidig imøtegåelse og tilsvarsrett.

Ifølge NTB hadde Lysglimt Johansen ikke krav på samtidig imøtegåelse, men skulle ha fått mulighet for å kommentere påstandene.

Til Resett sier Lysglimt Johansen at dette er en viktig seier mot spredningen av falske nyheter.

– Det er veldig positivt å få denne seieren, for det er ikke mange seiere vi får. Vårt Land er nå felt av PFU for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.15 som går på tilsvarsrett. Det ble også drøftet om de også skulle felles på punkt 4.14, men flertallet ønsket ikke dette. Det at dette i det hele tatt ble drøftet er imidlertid en seier i seg selv. Det ble diskutert kritikkverdige forhold som gikk over tre artikler. Men, når man klager inn en sak for PFU må klage inn en konkret sak og et konkret brudd på Vær Varsom-plakaten. En risikerer at kritikkverdige forhold kan falle igjennom når man bare ser på en enkelt sak, så jeg er veldig glad for at dette ble drøftet, sier han.

Lysglimt Johansen advarer mot at mange i pressen bevisst formulerer kritikk uklart og lite konkret, for å unngå å kunne felles i PFU.

– Hovedstrømsmediene er sleipe, og bruker teknikker for å unngå å bli felt. Noen er veldig flinke til å uttrykke seg i veldig runde vendinger for å ikke kunne bli tatt på konkrete ting. Det gjør det vanskeligere for den som blir kritisert. Går det på konkrete ting kan man enkelt avvise påstandene. Det blir vanskeligere når beskyldningene er vage.

Fordømmelsen av Lysglimt Johansen ble begrunnet i en rekke utsagn fra en falsk Twitterkonto, og ikke i partilederens egne utsagn, der han etter egen oppfatning fremmet saklig kritikk av blant annet Israel. Han vedgår dessuten at noen av utsagnene fra den falske kontoen var hatefulle.

– Det hele bunner i det som kalles hatefulle ytringer, som kom fra en falsk Twitterkonto som var aktiv i dette tidsrommet. Jeg har fremført saklig kritikk av jødedommen, sionisme, og av staten Israel. Så har denne Twitterkontoen vridd på mine ord, og presentert et budskap som anklagene mot meg er basert på. Jeg er enig i at en del av de utsagnene var hatefulle, men de kom altså ikke fra meg. Jeg sprer ikke hat mot jøder. Det er problematisk at regjeringen fordømmer meg uten å spesifisere hva de fordømmer. Den falske Twitterkontoen er selve foranledningen for kritikken deres mot meg.

Medier som blir tatt med buksene ned når de sprer falske nyheter, er ikke alltid villige til å ordne opp i etterkant. Lysglimt Johansen mener at noen medier prioriterer å fremme en agenda, snarere enn sannheten.

– De hadde ikke hatt grunnlag til å fordømme meg om de hadde brukt det jeg faktisk har sagt. Det er “fake news”, og jeg er blitt fordømt på bakgrunn av det. Så er de altså ikke villige til å rydde opp. Hvordan kan vi bekjempe falske nyheter, når de som agerer på bakgrunn av det ikke er villige til å rydde opp etter seg? De taper ansikt. De mener det er viktigere å propagandere falske nyheter enn å gå i seg selv, sier han.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen er fornøyd med resultatet. Nå vil han få anledning til å presentere sitt perspektiv på saken i Vårt Land.

– Derfor er denne seieren i dag en ekstremt viktig symbolsak. Media håndterer oss urettferdig, de håndterer visse temaer urettferdig. De fremfører ikke en dekning av visse temaer som lever opp til de presseetiske standarder de er satt til å følge. Vi påpekte det. Nå har vi det svart på hvitt, og de er felt i eget organ. Nå må de slippe meg til i Vårt Land så jeg kan forklare hvordan jeg faktisk ser på saken, forteller han.

Avslutningsvis kan Lysglimt Johansen opplyse om at det ligger en video av drøftingen i PFU ute på hans Facebook-side, for de som skulle være interessert i det.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 290
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]