Illustrasjonsbilde. Foto: Ola A. Thorset / SCANPIX
annonse
annonse

Tidligere leder i Senterpartiet Liv Signe Navarsete har gått ut i beste sendetid på NRK og offentliggjort at hun er sykmeldt. Årsaken skal være oppmerksomheten rundt en flau tekstmelding hun mottok i 2016. Den tekstmeldingen bør på alle mulige måter fordømmes. At voksne mannfolk i politikken koker i hop slik trakassering mot en godt voksen kvinne, er trist.

Men i denne saken, nå to år etter at meldingen ble sendt, var sympatien i mediene og hos folk flest i hovedsak for Navarsete. Det er de ti mennene som har mediepresset på seg. Ikke at det er ufortjent, men likevel. Så hvorfor er det Navarsete som sykemelder seg? Det er vanskelig å ikke mistenke en viss taktikk i dette. Hun er «nedkjørt» og får dermed enda mer sympati. Og saken kan rullere videre i media. Alt kritisk fokus kan rettes mot Ola Borten Moe. Hun kan ikke/trenger ikke svare – hun er jo sykmeldt.

Trond Giske var den første som i disse metoo-tider sykmeldte seg. Han fikk vel ikke voldsom sympati likevel. Og den sykemeldingen var vel utelukkende for å gi seg selv et nytt politisk spillerom. Han «opererte» i kulissene like fullt – og er nå på vei tilbake, tilsynelatende uanfektet.

annonse

Liv Signe Navarsete ble i sin tid presset ut av ledervervet i Senterpartiet. En viktig grunn var hennes aggresjon og væremåte. Hun hadde en tendens til å skjelle ut folk. Ola Borten Moe var en av de viktige kreftene – og utfordrerne – som i sin tid sørget for at Navarsete måtte trekke seg. Kanskje er dette et «takk for sist».

Slik er spillet

I DN forrige fredag opplyste Navarsete at hun i helgen skulle besøke «en god venninne i Tyskland». Hun henviser til «gode samtaler, god mat og ikke minst god tysk risling i Rhindalen».

annonse

Denne gode venninnen skulle vel ikke ha vært Åslaug Haga, som leder The Crop Trust med base i Bonn, Tyskland? Resett har ikke fått svar fra verken Navarsete eller Haga på om det var de to som koste seg i Rhindalen, men Haga gikk ut i VG om kvelden 20. april (samme helg som Navarsete skulle på helgetur i Tyskland) og ba Senterpartiet «suspendere 1. nestleder Ola Borten Moe og alle de mannlige politikerne som var med på hytteturen der sexmeldingen til Liv Signe Navarsete ble sendt.»

Det er misnøye hos flere i Senterpartiet med måten Navarsete holder temperaturen oppe i denne saken. Nok er nok, sier enkelte. De opplever at hun selv sørger for at saken lever i mediene. Og nå har hun altså gått til det skritt å sykemelde seg på grunn av belastningen. Gjelder den sykemeldingen en medieoppmerksomhet som hun selv har ønsket å holde oppe?

Hevngjerrighet er også en menneskelig egenskap. Den må vi bare akseptere. Og Senterpartiet har vel kanskje gjort det eneste som kan bringe saken til en avslutning ved å anmelde forholdet til politiet. Blir den henlagt, er det vel ikke voldsomt mye å spille videre på.

Men når det gjelder bruken av sykemeldinger for sine egne politiske formål, bør Trond Giske, Liv Signe Navarsete og andre tenke over hvilke signaleffekter de sender til vanlige folk. Vi trenger altså at folk tar i et tak og jobber, og ikke sykemelder seg uten helsemessig grunn. Og folk i politikkene må jammen kunne tåle en støyt. Ikke minst fra det rabalderet de selv er med på å skape.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon