Senterpartiet behandler nå et nytt varsel som er kommet etter at den sjikanerende meldingen til Liv Signe Navarsete ble kjent.
Senterpartiet har fortsatt ikke fått klarhet i hvem som sendte den sjikanerende meldingen til stortingsrepresentant og tidligere partileder Liv Signe Navarsete. Vest politidistrikt sier at anmeldelsen de mottok torsdag, vil bli diskutert med statsadvokaten og tatt stilling til i løpet av kort tid.
Men nå har Senterpartiet fått nok en varslersak på bordet. Informasjonsrådgiver Ragnar Kvåle ved Senterpartiets partikontor sier til Dagsavisen at saken er blitt meldt inn etter at Navarsete-saken ble kjent 11. april.
Kvåle vil ikke svare på noen øvrige spørsmål om dette nye varselet og begrunner det med respekt overfor den som har varslet og den det har blitt varslet om.
– Det er vanskelig å si noe som helst hvis man vil bevare varslingsinstituttet. En inviterer ikke akkurat folk til å varsle dersom detaljer om varslene blir kjent, sier han.
Generalsekretær Knut M. Olsen håndterer varslingssaker i partiet. Han vil ikke uttale seg til Dagsavisen. Olsen har heller ikke besvart NTBs henvendelse om saken.
Men like etter klokken 10 torsdag leverte den samme Olsen en anmeldelse av den trakasserende meldingen som ble sendt til Navarsete for litt over to år siden, til lensmannskontoret i Lærdal, der Navarsete bor.
– Innholdet i meldingen er grovt krenkende, og vi mener det kan være snakk om et mulig straffbart forhold. Politiet får vurdere om handlingen er straffbar og hvordan de vil arbeide videre med saken, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.
Meldingen ble sendt under en hyttetur i Storlien i Sverige i februar 2016. Verken de åtte Sp-toppene eller de to andre mennene som var til stede på turen, har erkjent å ha sendt meldingen.
Olsen skriver i anmeldelsen at partiet over lengre tid har forsøkt å oppklare saken og finne fram til den eller de som står bak meldingen, uten at det har ført fram. Han anfører at partiet tidlig tok kontakt med samtlige deltakere på hytteturen.
Men da partiet ikke kom til bunns i egne undersøkelser, besluttet partilederen i helgen å gå til politiet dersom ingen meldte seg innen onsdag denne uken.
– Den uhørte meldingen skulle Navarsete aldri fått, og vedkommende burde ha meldt seg og beklaget. Meldinger med den type innhold skal aldri sendes, sier han.
Navarsete har fortalt at hun kommer til å være sykmeldt på ubestemt tid. Til NRK onsdag kveld fortalte Navarsete at hun har fått tilbake noen av de samme symptomene som hun hadde i 2014, med blant annet svimmelhet.
Torsdag ble hun innvilget permisjon på ubestemt tid i Stortinget. Steinar Ness møter i hennes sted.
Samtidig har Sp-nestleder Ola Borten Moe, som var til stede på den mye omtalte hytteturen, fratrådt sin stilling inntil videre.
I tillegg vurderer Sp-politikeren Morten Søberg nå selv å politianmelde bruken av hans mobiltelefon. Det var Søbergs mobil som trakasseringsmeldingen ble sendt fra.
Få, inkludert mottaker Navarsete, tror det var Søberg selv som sendte meldingen.
I en tekstmelding til Adresseavisen skriver Søberg at han har søkt juridisk råd, og vurderer en anmeldelse av identitetstyveri.
Vedum mener at hensynet til de som potensielt ikke har hatt befatning med den trakasserende meldingen, også taler for at avsenderen burde bidra til en oppklaring.
– Generalsekretæren har arbeidet hardt for å komme til bunns i denne saken slik at Liv Signe skulle få en beklagelse, og for at de potensielt ni som ikke har gjort det, skulle slippe å ha dette hengende over seg, sier Vedum.
Eksperter har imidlertid pekt på at den mye omtalte meldingen neppe er et straffbart forhold.
Blant dem er førstestatsadvokat Jørn Sigurd Maurud. Han mener politiet ikke bør prioritere saken.
– Hvis vi i det hele tatt har å gjøre med et straffbart forhold her, så framstår ikke denne saken så alvorlig at den etter mitt skjønn bør prioriteres til fortrengsel for andre gjøremål, sa lederen for Oslo statsadvokatembeter til NRK onsdag.
(©NTB)