Torsdag 26 april, innfører Youtube en ny oppdatering som gir deg muligheten til å bestemme hvorvidt du ønsker en moderator til å sensurere videoer beregnet på barn eller om du fortsatt ønsker algoritmer til å gjøre jobben. Youtube sier at dette er en respons på mange klager fra foreldre som sier at utilbørlig materiale har kommet igjennom sensuren. Foto: AP Photo/Patrick Semansky, File
Del saken
 • 216
 •  
 •  
 •  
 •  

Samhällsnytt, som er en etterfølger fra Sverigedemokraternas blogg, Avpixlat, har fått sin reklamekonto på Google stengt på permanent basis.

Dette kommer som en følge av den svenske regjeringens møte den 12. april med Facebook, Google og Twitter-representanter, hvor sensurering av alternative medier var på dagsorden. Justisminister Morgan Johansson (S) og digitaliseringsminister Peter Eriksson (Mp), var to av flere regjeringsmedlemmer som var tilstede.  Med på møtet var også Expressens sjefsredaktør Thomas Mattsson og skribenten Patrik Oksanen.

Samhällsnytts ansvarlige utgiver Mats Dagerlind, sier på sitt eget nettsted at dette betyr at halvparten av alle inntekter forsvinner og at de blir nødt til å trappe ned virksomheten.

Youtube, som nå er eid av Google, vil innføre nye retningslinjer for å få bukt med det de kaller ulovlig og skadelig innhold på nettet. De vil ansette 10 000 moderatorer som vil ha som sitt spesifikke område å overvåke “skadelig innhold og nye trender”. Utover dette vil de i større grad bruke algoritmer og kunstig intelligens for å skille ut og sensurere innhold som strider imot de forskriftene de opererer med.

Bare i Sverige har også Youtube kontakt med over hundre frivillige organisasjoner som arbeider under Googles Trusted Flagger Program. Dette betyr at de har mulighet til å masserapportere videoer til Youtube som de selv mener ikke forholder seg innenfor reglene.

Samhällsnytt ringte til Karin Friberg, juridisk ekspert på grunnloven i justisdepartementet, med spørsmål om møtet og klargjøring av begreper

(…)

– Hvorfor ble det ikke opprettet en møteprotokoll under dette møtet?

– Jeg kan ikke svare på det spørsmålet

– Hva handlet møtet om?

– Fra svensk side har man foreslått en selvregulering, altså at de sosiale plattformene selv innfører sine egne vilkår. Det kan eventuelt bli snakk om en oppfølging litt frem i tid.

– Hva er skadelig innhold?

– Ja det er et godt spørsmål. Det kan jeg ikke svare på ettersom det ikke fins noen særskilt definisjon på hva som kan defineres som skadelig innhold. Møtet handlet i all hovedsak om ulovlig innhold.

– Men hvorfor heter det da skadelig innhold?

– Vel, det pågår jo en samfunnsdebatt om hva som er definisjonen på akkurat dette. Det kommer jo an på hvordan man definerer skadelig innhold. Vi har jo en konstitusjonell ytringsfrihet i Sverige og skadelig innhold er ikke nødvendigvis straffbart. Ytringsfriheten handler jo om regulering i det offentlige rom, men om de sosiale plattformene selvregulerer sine egne brukervilkår, så er jo det ikke noe staten styrer.

– Men staten tvinger jo sosiale medier inn til dette møtet der de forventes å redegjøre for sine handlinger under et dekke av trusler om lovforandringer?

– Ja, absolutt, men det er nok heller slik at regjeringen går inn for selvregulering fordi staten ikke ønsker en lovendring.

– Kanskje fordi en slik lovendring først skulle vært ute til en offentlig debatt som neppe hadde vært positiv for regjeringen? Det er vel heller ikke hogget i sten at et slikt lovforslag ville ha gått igjennom da det jo ville ha innskrenket ytringsfriheten?

– Meningen med møtet var jo ikke å få selskapene til å sensurere på egen hånd, det var for å bekjempe ulovlig innhold.

Expressens sjefsredaktør, Thomas Matsson, uttalte i sin egen avis at det var et konstruktivt møte hvor avisutgiverne i Sverige er enige om bidra til økt kunnskap om debattmiljøet. Han la spesielt vekt på det han omtalte som “mørke krefter som truer demokratiet”.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 216
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]