Pressekonferansen ble arrangert av Russland i hovedkvarteret til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Foto: AP/NTB scanpix
annonse
annonse

Russiske myndigheter og regjeringen i Syria har gjentatte ganger benektet at giftgass ble brukt i byen 7. april.

Regjeringen i Russland har i stedet hevdet at det dreide seg om en iscenesatt hendelse som organisasjonen Hvite hjelmer og Storbritannia sto bak. Denne påstanden avvises av Storbritannia, som i likhet med andre vestlige land mener det syriske regimet brukte giftgass mot sivile i Douma.

annonse

Torsdag arrangerte Russland en pressekonferanse for å underbygge sin versjon i hovedkvarteret til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i Haag i Nederland.

– Har bevis

– Vi kan i dag bevise at bildene til Hvite hjelmer var iscenesatt, sa Aleksander Sjulgin, Russlands ambassadør til Nederland.

Under pressekonferansen deltok flere syrere som sa de ikke hadde kjent noen lukt av kjemikalier i Douma.

En av dem var elleve år gamle Hassan Diab, som skal ha blitt filmet da han fikk førstehjelp etter det antatte angrepet. Senere har både gutten og faren hans hevdet på russisk TV at det hele var skuespill.

– Motbydelig maskerade
annonse

USA, Frankrike og Storbritannia mener i stedet at pressekonferansen i Haag kvalifiserer som skuespill. Landene kaller pressekonferansen et stunt og en motbydelig maskerade.

Rakettangrepet mot syriske militæranlegg tidligere denne måneden ble gjennomført av de tre vestlige landene som et svar på det antatte kjemiske angrepet. Inspektører fra OPCW er i gang med å granske åstedet i Douma for å prøve å få bekreftet hva som skjedde i byen.

NTB-AP

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon