Pressekonferansen ble arrangert av Russland i hovedkvarteret til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Foto: AP/NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Russiske myndigheter og regjeringen i Syria har gjentatte ganger benektet at giftgass ble brukt i byen 7. april.

Regjeringen i Russland har i stedet hevdet at det dreide seg om en iscenesatt hendelse som organisasjonen Hvite hjelmer og Storbritannia sto bak. Denne påstanden avvises av Storbritannia, som i likhet med andre vestlige land mener det syriske regimet brukte giftgass mot sivile i Douma.

Torsdag arrangerte Russland en pressekonferanse for å underbygge sin versjon i hovedkvarteret til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i Haag i Nederland.

– Har bevis

– Vi kan i dag bevise at bildene til Hvite hjelmer var iscenesatt, sa Aleksander Sjulgin, Russlands ambassadør til Nederland.

Under pressekonferansen deltok flere syrere som sa de ikke hadde kjent noen lukt av kjemikalier i Douma.

En av dem var elleve år gamle Hassan Diab, som skal ha blitt filmet da han fikk førstehjelp etter det antatte angrepet. Senere har både gutten og faren hans hevdet på russisk TV at det hele var skuespill.

– Motbydelig maskerade

USA, Frankrike og Storbritannia mener i stedet at pressekonferansen i Haag kvalifiserer som skuespill. Landene kaller pressekonferansen et stunt og en motbydelig maskerade.

Rakettangrepet mot syriske militæranlegg tidligere denne måneden ble gjennomført av de tre vestlige landene som et svar på det antatte kjemiske angrepet. Inspektører fra OPCW er i gang med å granske åstedet i Douma for å prøve å få bekreftet hva som skjedde i byen.

NTB-AP

(©NTB)

[email protected]

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]