Pressekonferansen ble arrangert av Russland i hovedkvarteret til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Foto: AP/NTB scanpix
annonse

Russiske myndigheter og regjeringen i Syria har gjentatte ganger benektet at giftgass ble brukt i byen 7. april.

Regjeringen i Russland har i stedet hevdet at det dreide seg om en iscenesatt hendelse som organisasjonen Hvite hjelmer og Storbritannia sto bak. Denne påstanden avvises av Storbritannia, som i likhet med andre vestlige land mener det syriske regimet brukte giftgass mot sivile i Douma.

annonse

Torsdag arrangerte Russland en pressekonferanse for å underbygge sin versjon i hovedkvarteret til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i Haag i Nederland.

– Har bevis

– Vi kan i dag bevise at bildene til Hvite hjelmer var iscenesatt, sa Aleksander Sjulgin, Russlands ambassadør til Nederland.

Under pressekonferansen deltok flere syrere som sa de ikke hadde kjent noen lukt av kjemikalier i Douma.

En av dem var elleve år gamle Hassan Diab, som skal ha blitt filmet da han fikk førstehjelp etter det antatte angrepet. Senere har både gutten og faren hans hevdet på russisk TV at det hele var skuespill.

– Motbydelig maskerade

USA, Frankrike og Storbritannia mener i stedet at pressekonferansen i Haag kvalifiserer som skuespill. Landene kaller pressekonferansen et stunt og en motbydelig maskerade.

Rakettangrepet mot syriske militæranlegg tidligere denne måneden ble gjennomført av de tre vestlige landene som et svar på det antatte kjemiske angrepet. Inspektører fra OPCW er i gang med å granske åstedet i Douma for å prøve å få bekreftet hva som skjedde i byen.

annonse

NTB-AP

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.