Frp-leder Siv Jensen serverte både pølser og ferske eldreløfter under landsmøtet på Gardermoen fredag. Her med nestleder Per Sandberg og stortingsrepresentantene Bård Hoksrud og Sylvi Listhaug. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  

Frp-leder Siv Jensen setter av midler til 700 nye sykehjemsplasser i revidert nasjonalbudsjett og lover alle sykehjem penger til eget kjøkken og kokk.

– Om en uke, når regjeringen legger fram reformen «Leve hele livet» vil vi starte jobben med å få den gode lukten av middag tilbake på sykehjemmet, sa Jensen i fredagens landsmøtetale.

– Det at eldre skal få næringsrik mat som både ser god ut, lukter godt og smaker godt, det var en av de viktigste sakene vi snakket om i valgkampen, fortsatte hun.

Da hadde hun like før sluppet nyheten om at regjeringen setter av penger til 700 nye sykehjemsplasser i revidert nasjonalbudsjett.

– Det betyr at Fremskrittspartiet i regjering har gitt tilskudd til over 13.000 sykehjemsplasser, sa Jensen.

Kokker og kjøkken

Debatten om servering av varm mat til landets skoleelever har pågått i mange år. Nå tar Frp altså nye skritt i debatten om matserveringen på landets sykehjem: Løftet er å gjeninnføre lokalkjøkken ved alle sykehjem og ansette egne kokker.

– Vi vil lage et nytt tilskudd til renovering, etablering og gjenetablering av lokalkjøkken på sykehjem, sa Jensen. Hun varsler en ny tilskuddsordning til bygging av egne kjøkken på sykehjem og midler til å ansette kokker.

– Fremskrittspartiet vil sikre at eldre både får oppleve, lukte og smake hjemmelaget mat, sa Frp-lederen.

Fortjener bedre

Landets første eldreminister, Frps Åse Michaelsen, gleder seg over løftene som regjeringspartiet hun representerer, nå kommer med.

– Eldre fortjener sunn, god og hjemmelaget mat. Derfor er jeg glad for at vi nå starter jobben med å få kjøkkenet tilbake på sykehjemmene, sier hun.

Spørsmålet om hvor mye reformen vil koste og hva slags rekruttering av kokker som det vil være behov for, er ennå uavklart. Michaelsen gleder seg også over friske midler til nye sykehjemsplasser.

– Det har gått for tregt for lenge. For få fart på byggingen tar nå staten minst halve regningen, og vi har bevilget mer penger hvert eneste år siden Frp kom i regjering, sier hun.

Valgfrihet

I landsmøtetalen slo Jensen fast at eldre skal få leve det livet de ønsker, uavhengig av om de bor hjemme eller på sykehjem.

– Å bli gammel er noe man skal kunne glede seg til, sa Frp-lederen.

– Det er dagens eldre som har bygget dette landet. At mange av dem lever mye lenger er ikke en grå tsunami over velferdssamfunnet. Det er en ressurs, tilføyde hun.

Ved siden av kokker på sykehjem og flere plasser varsler Frp-lederen at hjemmetjenestene skal styrkes.

– Det handler blant annet om god bruk av velferdsteknologi, og at de eldre får skreddersydd hjelp og støtte som gjør det mulig å mestre hverdagen, sa hun.

Kokkeløfte skaper jubel i KrF

KrF-nestleder Olaug Bollestad fryder seg over Frp-løftet om en tilskuddsordning til eget kjøkken og kokk ved landets sykehjem. Responsen er mer avmålt fra Ap.

– Kommunene trenger fleksible ordninger og ikke en detaljstyring fra Siv Jensen om hvor det skal bygges kjøkken og ikke, sier Aps Ingvild Kjerkol til NTB.

Hun understreker at det er vel og bra at kommuner som ønsker det, får penger til å gjeninnføre eller etablere lokalkjøkken ved sykehjemmene.

– Men det kommunene trenger, er muligheten til å tilby sine eldre ulike boformer. Og Siv Jensen er del av en mindretallsregjering og bør først av alt kvittere ut Stortingets vedtak om investeringstilskudd til rehabilitering og bygging av nye plasser for heldøgns omsorg, sier hun.

Langt mer positiv er reaksjonen fra KrF.

– Det er ufattelig kjekt at Frp nå vil ha slutt på anbudshysteriet på lokale sykehjem og at partiet har innsett nødvendigheten av lokal kjennskap til mat, kultur, tilbereding, smak, lukt og ikke minst tilrettelegging for enkeltmenneskets behov, sier partiets nestleder Olaug Bollestad til NTB.

KrF gikk imot regjeringspartiene og SVs modell for samboergaranti ved sykehjemmene, men forutsetter at kokkeløftet til Frp blir fullfinansiert.

– Når Frp sier de vil legge til rette for dette i budsjettet, er det godt nytt. Da regner jeg med partiet har kostnadsberegnet dette, sier hun.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]