USAs president Donald Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel utvekslet komplimenter mens de ble fotografert i Det ovale kontor fredag. Foto: AP / NTB scanpix.
Del saken
  •  
  •  
  •  

USAs president Donald Trump kalte Tysklands statsminister Angela Merkel en «ekstraordinær kvinne» og ga henne et kyss på kinnet da hun ankom Washington fredag.

annonse

Annonse

Videre gratulerte Trump Merkel med gjenvalget i fjor og la til at han og Merkel har hatt «et fantastisk forhold fra dag én», noe «enkelte ikke forstår».

–Jeg liker deg, sa Trump mens de to lederne poserte for fotografene.

annonse

Annonse

– Og jeg deg, svarte Merkel, som takket Trump for mottakelsen og la til at hun ville bruke turen til å igjen understreke at Tyskland ønsker et dypere forhold med USA.

annonse

Annonse

Skrur ned forventningene

Den tyske statsministerens korte besøk i Washington fredag er ventet å bli langt mer forretningsmessig enn det storslåtte og tre dager lange statsbesøket som Frankrikes president Emmanuel Macron gjennomførte tidligere i uka.

Under møtet skal Merkel gjøre et siste europeisk forsøk på å overtale Trump til å unngå handelskrig og bevare atomavtalen med Iran.

Det kan bli en utfordring, og den tyske regjeringen har i forkant skrudd ned forventningene til hva Merkel kan utrette.

– Det vil allerede bli regnet som en suksess hvis den amerikanske presidenten lytter og forstår at europeerne står side om side, sa regjeringens rådgiver for transatlantiske saker, Peter Beyer.

annonse

Annonse

– Det transatlantiske forholdet var lettere før, konstaterte han og erkjenner at det gode forholdet mellom Europa og USA lenge ble tatt for gitt.

Anstrengt forhold

Mens Macron har bygd opp et godt personlig forhold til Trump, tross stor politisk avstand, har Merkel et anstrengt forhold til den amerikanske presidenten. Forrige gang hun tok turen til Det hvite hus, i mars i fjor, ble hun tilsynelatende oversett av Trump da hun forsøkte å gi ham et håndtrykk.

Likevel kommer hun til Washington med samme oppgave som Macron: Å overbevise Trump om at han ikke må innføre toll på import av stål og aluminium fra Europa og at han heller ikke må skrote atomavtalen med Iran.

I mars kunngjorde Trump at han innfører 25 prosent importtoll på stål og 10 prosent på aluminium. Etter kraftige reaksjoner fra USAs allierte i Europa gikk han med å innvilge et midlertidig unntak for blant annet EU, dog ikke for Norge. Men dette utløper 1. mai.

Pessimisme

I Tyskland er det liten tro på at Europa vil bli spart for tollen.

– Ut fra dagens perspektiv må vi anta at tollen kommer 1. mai. Og da får vi se hvordan vi håndterer det, har en ikke navngitt regjeringskilde sagt til nyhetsbyrået AFP.

Den neste fristen utløper 12. mai. Det er dagen da Trump har truet med å skrote atomavtalen med Iran, som skal hindre at Iran utvikler atomvåpen i bytte mot at sanksjonene mot landet oppheves.

Trump har kalt avtalen for «sinnssyk» og «den verste noensinne». Det er foreløpig lite som tyder på at Macron har greid å overtale ham til å snu, og Merkel stiller trolig med langt dårligere odds.

Den amerikanske presidenten har ikke lagt skjul på at han er sterkt kritisk til Merkels politikk. Han mener også at Tyskland skylder USA store summer på grunn av for små bidrag til NATO og landets store handelsoverskudd med USA.

– Vanskelig partner

Merkel på sin side misliker sterkt at Trump vil trekke USA fra klimaavtalen og at han insisterer på å sette USA først på bekostning av internasjonalt samarbeid.

– Det er ingen hemmelighet at hun ser den nåværende beboeren i Det hvite hus som en vanskelig partner. Hennes retur til Washington denne uken vil etter alt å dømme bli et sjongleringsnummer, skriver tankesmia German Marshall Fund.

(©NTB)


Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
annonse

Les også: