NATO med den islandske hammeren som ble funnet igjen under flyttingen til nytt hovedkvarter. Fredag brukte Jens Stoltenberg den til å avslutte det aller siste NATO-møtet på det gamle hovedkvarteret. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

De trodde den var tapt for alltid. Men da NATO begynte å pakke ned for å flytte, dukket den islandske hammeren opp igjen. 

Hammeren ble gitt i gave fra Island i 1963 og ble brukt ved spesielle anledninger i NATO fram til 1980-tallet. Så forsvant den.

– Vi trodde den var tapt. Helt til den dukket opp igjen mens vi pakket, sa Stoltenberg da han avsluttet NATOs utenriksministermøte i Brussel fredag ettermiddag.

annonse

Møtet var det aller siste til å bli holdt i det gamle hovedkvarteret, som nå legges ned.

Innflyttingen i nye lokaler er allerede i gang.

Det gamle hovedkvarteret har huset NATO siden 1967. Gjennom de fem tiårene er en rekke svært viktige beslutninger tatt i rommet der ministerne fredag var samlet for siste gang.

– Men ingen møter er mer symbolske enn da Václav Havel talte til rådet i 1991. Det var på et utenriksministermøte som dette. Min far var norsk utenriksminister den gang. Han deltok på møtet og har beskrevet scenen for meg, fortalte Stoltenberg.

annonse

Til slutt slo han den islandske hammeren i bordet for siste gang i de i dag nokså nedslitte lokalene.

Hammeren blir nå med til NATOs nye hovedkvarter, som ligger like over veien fra det gamle. Stoltenberg selv flytter neste uke og har første dag på nytt kontor mandag 7. mai.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon