Illustrasjonsfoto: REUTERS/Thomas Mukoya (KENYA RELIGION)

Saudi-Arabia har en lang historie med eksport av islamisk radikalisme. Blant den mest bemerkelsesverdige eksporten er millioner av koraner i oversettelse, som gjennom kommentarer (hovedsakelig i fotnoter) og tilhørende materialer, oppfordrer muslimer til å føre voldelig jihad for å etablere en islamsk stat, skriver Mark Durie i en artikkel i Breaking Israel News.

annonse

Blant de eksporterte koranene er en engelskspråklig utgave, Den Edle Koranen, som finnes i moskeer, bønnesteder og møtesteder rundt om i verden. Alle som besøker den saudiske ambassaden i Canberra, vil bli sendt en kopi gratis, skriver den australske artikkelforfatteren.

Koranen er også tilgjengelig på Canberra flyplass. Den ble trykt på kong Abdullahs ordre i Saudi-Arabia. Han regjerte fra 2005 til 2015. Den inneholder den arabiske teksten side om side den engelske oversettelsen, og har et forord av Shaikh Salih ibn Abdul-Aziz al-Shaikh, den nåværende saudiske ministeren for islamske saker. Etter den arabiske teksten er det rundt hundre sider med vedlegg, og under teksten er det fotnoter, som gir en kommentar, forklarer Mark Durie.

Saudi-Arabia eksporterer et stort antall av Den Edle Koranen rundt om i verden. «King Fahd Complex for the Printing of the Holy Qur’an» i Medina har trykket over hundre millioner koraner på trettito språk siden organisasjonen ble opprettet i 1985. Den sjenerøst forgyltemedle koranen distribueres som en del av saudienes globale da’wa, eller forsøk på å forplante islam. Det ser ut som de ønsker å målrette to typer lesere, skriver Mark Durie.

For det første søker Den edle Koran å lokke muslimer til voldelig jihad mot ikke-muslimer, for å etablere et islamsk kalifat. For det andre tar den sikte på å overtale kristne til å konvertere. Det lengste essayet i vedleggene er et argument for at Jesus var en islamsk profet.

«Noen ganger er det sagt at når folk bruker vers fra Koranen for å rettferdiggjøre vold, har de tatt dem ut av konteksten,» skriver Mark Durie, «men denne kritikken kan ikke brukes om Den Edle Koranen, som følger en tradisjonell islamsk metode for tolkning av Koranen i lys av Muhammads eksempel og lære, kjent som Sunna».

Fotnoten i koranutgaven som Saudi-Arabia distribuerer rundt om i hele verden, er gjentatte ganger nedsettende om ikke-muslimer, skriver han.

For eksempel sier et notat til Sura 10:19 (s. 272, fn1) at Muhammed sier at mennesker er født muslimer, og «omvendes» bort fra islam av ikke-muslimske foreldre. For jødiske eller kristne foreldre å oppdra sitt barn i sin egen tro, er som å lemleste dem:

«Hvert barn er født på al-Fitrah, men foreldrene hans konverterer ham til jødedommen eller kristendommen… Et dyr føder et perfekt barnedyr. Finner du det lemlestet?» Den arabiske setningen al-fitrah refererer til læren om at menneskets medfødte tilstand er å være muslim.

Den arabiske teksten til Koranen kaller ikke-muslimer urene (Sura 9:28), ved hjelp av et nedsettende ord (najas). Fotnoten til dette verset forklarer om ikke-muslimer at:

«Deres urenhet er åndelig og fysisk: åndelig fordi de ikke tror på Allahs enhet og i Profeten Muhammad… og fysisk, fordi de mangler personlig hygiene (skitten i urin, avføring og menstruasjonsblod.»

Sura 3:85 sier at «den som søker en annen religion enn islam, vil det aldri bli akseptert av ham, og i det etterfølgende vil han være en av taperne». I fotnote-kommentaren på dette verset siterer Den Edle Koranen Muhammed for å forklare at kristne og jøder som dør uten å tro på Muhammad, vil ende opp i helvete:

«Det er ingen blant jødene og kristne… som hører om meg og dør da uten å tro på budskapet som jeg har blitt sendt til… men han vil være fra det brennende hevete».

Sura 4:47 advarer kristne og jøder om at de må tro på Muhammed, ellers vil deres ansikter bli tatt bort i helvete, som oversetterne legger til i parentes «ved å gjøre dem uten nese, munn, øyne «. Fotnoten kommentaren forklarer videre:

«Dette verset er en alvorlig advarsel til jødene og kristne, og en absolutt forpliktelse til at de må tro på Allahs sendebud Muhammed… og også i hans budskap om islamsk monoteisme og i denne Koranen.»

Koranen har vers som fremmer toleranse for kristne og jøder. Likevel, Den Edle Koranen, som er distribuert i millioner over hele verden på ulike språk, understreker at slike vers er blitt kansellert av nyere vers, etter det islamske kontekstuelle prinsippet om opphevelse (naskh). Mark Durie viser til to eksempler.

For det første sier Sura 2:62 at en kristen eller jøde som «tror på Allah og den siste dagen og gjør rettferdige gode gjerninger, skal få deres lønn med deres Herre, på dem skal ikke frykte, og de skal ikke sørge». Dette kan bli tatt for å antyde at kristne og jøder vil bli akseptert av Gud hvis de følger sin tro på riktig måte. Men kommentaren på dette verset klargjør at:

«Dette verset (og Vers 5:69) … bør ikke misforstås av leserne:

For det andre sier Sura 2: 109 at muslimer skal «tilgi og overse» de kristne og jødene, «til Allah bringer hans kommando». I fotnoten blir det klart at «bestemmelsen i dette verset er blitt opphevet» ved Sura 9:29. Det senere verset befaler muslimer å bekjempe (det vil si, drepe) kristne og jøder, med mindre de overgir seg til islam. Her påstår et mer tolerant vers å ha blitt opphevet av et senere vers som befaler vold mot ikke-muslimer, slår Durie fast.

Noen muslimer mener at den grunnleggende betydningen av jihad er en fredelig kamp. I motsetning til dette definerer den saudiarabiske versjonen, som spres på over 30 språk til hele verden, jihad som å føre voldelig krig mot ikke-muslimer for å gjøre islam dominerende i verden. Denne jihad er obligatorisk for alle muslimer, og avvisning av denne forpliktelsen vil føre til helvetes ild, skriver Mark Durie i Breaking Israek News.

Denne tolkningen er tydeliggjort i ordlisten, hvor oppføringen for jihad er: Hellige kamper Allahs sak eller andre forsøk på å gjøre Allahs Ord (dvs. Islam) overlegen. Jihad regnes som en av grunnleggende for islam.  En fotnote refererer til er en kommentar til Sura 2: 190, «Og kjempe i Allahs vei de som kjemper mot deg, skriver forfatteren.» Denne fotnoten lyder:

«Al-Jihad (hellige slagsmål) i Allahs sak (med full kraft av antall og våpen) er gitt den aller største betydning i islam og er en av dens pilarer (som den står på). Ved Jihad er islam etablert, Allahs ord er overlegent. (Hans Ord er La ilaha Illallah, som betyr at ingen har rett til å bli tilbedt, men Allah), og Hans Religion (Islam) blir forplantet.

Ved å forlate Jihad (må Allah beskytte oss fra det), er islam ødelagt og muslimene faller i en dårligere stilling; deres ære går tapt, deres land blir stjålet, deres regjering og myndighet forsvinner. Jihad er en obligatorisk plikt i islam for hver muslim, og den som forsøker å unnslippe fra denne plikten, eller ikke ønsker å oppfylle denne plikten, dør med en av hyklerens kvaliteter.»

«Her sier den edle koranen at formålet med jihad er å gjøre muslimer dominerende over ikke-muslimer, og islam dominerende over andre religioner; Islamsk krigføring mot ikke-muslimer er en slags misjonær virksomhet for å spre troen, og enhver muslim som ikke oppfyller denne obligatoriske plikten, er «hykler»,» forklarer Mark Durie i sin artikkel.

«Det som er ille med å være en «hykler» er skrevet i Den Edle Koranen på side 906 i vedleggene: En hykler vil ende opp i djevelens laveste dyp, stedet for verste straff. Den Edle Koranen lærer her at enhver muslim som ikke engasjerer og støtter krigføring for å etablere islamsk dominans, er bestemt til å havne i det varmeste stedet i helvete, verre enn det som okkuperes av ikke-muslimer,»

Med andre ord: Saudi Arabia har skrevet, trykket opp og distribuert millioner av Koranen med forklaringer, der forklaringen på jihad, og følgelig oppfordringen til leserne, er voldelige angrep på ikke-muslimer verden rundt.

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.