Når tidligere Frp-leder Carl I. Hagen går ut av fra politikken, forsvinner også den siste ekte Frp-er som holder ord om egen politikk, mener byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Når Carl I. Hagen går ut av politikken, forsvinner den siste ekte Frp-er. Partiets avgiftsøkninger setter arbeidsplasser i fare, mener byrådslederen i Oslo.

– Frp har blitt det nye avgiftspartiet. Det siste påfunnet med sukkeravgiften setter norske industriarbeidsplasser i fare, sier byrådslederen i Oslo, Raymond Johansen (Ap) til NTB.

Mens Frps landsmøte er i full gang på Gardermoen, hevder Johansen at avgiftene samlet er økt med 6,6 milliarder kroner med partileder Siv Jensen som finansminister. Det er nesten så han tar seg i å savne Carl I. Hagen som Frp-general.

annonse

– Hagen var sukkerkongen som tok over Frp. Når han nå varsler at han er på vei ut av politikken, forsvinner også det Frp som holder ord om sin egen politikk. Jeg er svært uenig med Hagen, men han har alltid holdt fanen høyt mot økte avgifter. Med Frp i regjering går avgiftene opp og ikke ned, sier Johansen til NTB.

Sak på landsmøtet

Frp-erne ble møtt av ansatte og tillitsvalgte fra Freia, Nidar, Ringnes og Coca-Cola da de kom til landsmøtehotellet fredag. Det var ikke noe søtt møte. Bransjens folk markerte sin motstand mot økt sukkeravgift, og serverte følgende ønske:

– Vi håper Siv Jensen kjenner på trykket fra delegatene. Vi forventer at finansministeren og regjeringen snur i revidert nasjonalbudsjett og reverser denne økningen, sa første nestleder Anne Berit Aker Hansen i LO-forbundet NNN til NTB.

Johansen sier at sukkeravgiften påfører Freia en ekstra kostnad på over 2 millioner kroner per industriarbeidsplass. Oscar Sylte i Molde kan måtte legge ned. Ringnes har allerede permittert 13 arbeidere og satt en investering på 100 millioner kroner på vent.

Grensehandel

I budsjettforliket mellom de borgerlige partiene i fjor høst ble sukkeravgiften økt med 83 prosent og avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer økt med 42,3 prosent.

I ettertid har grensehandelen av brus, søtsaker og alkohol skutt i været. Så langt i år har salget av brus i Norge falt med 11 prosent, mens Systembolagets omsetning i grenseområdene har økt med 8,9 prosent.

– Frp gikk til valg på å redusere grensehandelen. Nå øker den, slår Johansen fast.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon