Når tidligere Frp-leder Carl I. Hagen går ut av fra politikken, forsvinner også den siste ekte Frp-er som holder ord om egen politikk, mener byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Når Carl I. Hagen går ut av politikken, forsvinner den siste ekte Frp-er. Partiets avgiftsøkninger setter arbeidsplasser i fare, mener byrådslederen i Oslo.

– Frp har blitt det nye avgiftspartiet. Det siste påfunnet med sukkeravgiften setter norske industriarbeidsplasser i fare, sier byrådslederen i Oslo, Raymond Johansen (Ap) til NTB.

Mens Frps landsmøte er i full gang på Gardermoen, hevder Johansen at avgiftene samlet er økt med 6,6 milliarder kroner med partileder Siv Jensen som finansminister. Det er nesten så han tar seg i å savne Carl I. Hagen som Frp-general.

– Hagen var sukkerkongen som tok over Frp. Når han nå varsler at han er på vei ut av politikken, forsvinner også det Frp som holder ord om sin egen politikk. Jeg er svært uenig med Hagen, men han har alltid holdt fanen høyt mot økte avgifter. Med Frp i regjering går avgiftene opp og ikke ned, sier Johansen til NTB.

Sak på landsmøtet

Frp-erne ble møtt av ansatte og tillitsvalgte fra Freia, Nidar, Ringnes og Coca-Cola da de kom til landsmøtehotellet fredag. Det var ikke noe søtt møte. Bransjens folk markerte sin motstand mot økt sukkeravgift, og serverte følgende ønske:

– Vi håper Siv Jensen kjenner på trykket fra delegatene. Vi forventer at finansministeren og regjeringen snur i revidert nasjonalbudsjett og reverser denne økningen, sa første nestleder Anne Berit Aker Hansen i LO-forbundet NNN til NTB.

Johansen sier at sukkeravgiften påfører Freia en ekstra kostnad på over 2 millioner kroner per industriarbeidsplass. Oscar Sylte i Molde kan måtte legge ned. Ringnes har allerede permittert 13 arbeidere og satt en investering på 100 millioner kroner på vent.

Grensehandel

I budsjettforliket mellom de borgerlige partiene i fjor høst ble sukkeravgiften økt med 83 prosent og avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer økt med 42,3 prosent.

I ettertid har grensehandelen av brus, søtsaker og alkohol skutt i været. Så langt i år har salget av brus i Norge falt med 11 prosent, mens Systembolagets omsetning i grenseområdene har økt med 8,9 prosent.

– Frp gikk til valg på å redusere grensehandelen. Nå øker den, slår Johansen fast.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]