Biskop Solveig Fiske mener prester bør kunne melde fra om omsorgssvikt mot barn. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hamar-biskop Solveig Fiske mener kirkeloven bør endres slik at prester kan varsle om omsorgssvikt mot barn.

Etter at kirken ble selvstendig rettssubjekt er det ikke klargjort hvorvidt kirkelige ansatte skal melde fra til barnevernet i situasjoner hvor det kan være snakk om omsorgssvikt. Men prestens taushetsplikt er nesten absolutt. Og selv om loven tillater prester å melde fra hvis det er mistanke om alvorlige lovbrudd, omfattes ikke omsorgssvikt av denne. Det skriver Vårt Land.

– Vi bør gjennomgå rekkevidden av prestenes taushetsplikt, og hvorvidt omsorgssvikt skal bli en del av avvergeplikten, sier Fiske.

Det er ikke nestleder i Fagforbundet Teologene, Kristin Stang Meløe, sikker på om er en god idé.

– Taushetsplikten skaper jo en tillit mellom sjelesørger og konfident, som gjør at man får kunnskap og kjennskap til ting man ellers ikke ville ha fått, sier hun.

– Barnevernstjenesten, helsesøster, politi og skole har plikt til å melde fra om en slik omsorgssvikt. Det kan være bra at det finnes rom der en slik meldeplikt ikke gjelder. Samtidig er det viktig å unngå situasjoner der man setter barn i fare, sier hun til avisa.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]