På TV-nyhetene blir den mystiske hevneren i hettegenser heftig debattert og Chicago-politiet setter inn ressurser for å finne ham. Foto/Copyright: SF Studios
Del saken
 • 19
 •  
 •  
 •  
 •  

Death Wish
Am. action/krim
Med: Bruce Willis, Elisabeth Shue, Vincent D’Onofrio, Camila Morrone, Dean Norris, Kimberly Elise
Regi: Eli Roth
Manus: Joe Carnahan og Brian Garfield
Produsent: Roger Bimhaum
1 time 47 min
Karakter: 3/6

 

Hevner i hettegenser

Death Wish er en severdig actionfilm, som holder det den lover. Men Bruce Willis i hovedrollen er filmens svakeste ledd – og timingen er nok litt uheldig.

 

En bedre skuespiller enn Bruce Willis, som eksempelvis Liam Neeson eller Sylvester Stallone, ville også løftet Death Wish som filmopplevelse. Foto/Copyright: SF Studios

Death Wish (1974) med en barsk Charles Bronson (1921-2003) i hovedrollen spilte inn syv ganger budsjettet sitt. Så populær var Bronson som triggerhappy vigilante at det kom hele fire oppfølgere. Death Wish V: Face of Death (1994) var imidlertid så elendig at den nesten kan regnes som tortur å se gjennom.

Handling i originalen er fra et New York herjet av kriminalitet og narkotika. Det var også en gjenspeiling av realitetene i USAs største by på den tiden. I dag er the boroughs i NYC mer siviliserte, mens kriminalstatistikken i Chicago er langt mer bekymringsverdig. Derfor føles det også riktig å flytte handlingen dit.

I remaken er Paul Kersey (Willis) lege og kirurg (og ikke arkitekt), og dessuten bosatt i et fint middelklassestrøk, med sin pene hustru Lucy (Shue) og deres oppegående tenåringsdatter, Jordan (Morrone).

Pene Elisabeth Shue (54) spiller Paul Kerseys kone, og har ennå noe av sjarmen intakt som man husker fra The Karate Kid (1984) og Cocktail (1988). Foto/Copyright: SF Studios

En dag bryter maskerte banditter seg inn i leiligheten deres og vender Paul Kerseys liv fullstendig på hodet. I tumultene som oppstår blir kona drept og dattera havner på sykehus. Etterpå er Kersey besatt av å finne gjerningsmennene, men politiet er ikke videre behjelpelige. En ettermiddag blir også Kersey selv offer for blind vold av et par thugs. Snart anskaffer han seg skytevåpen og starter sin vigilante-virksomhet i Chicagos underverden.

Death Wish er ikke fullt så dårlig som sitt rykte. Her er flere spennende actionscener. Bruce Willis viser såre følelser, og gråter endatil noen skvetter, men han mangler sjarm og i store deler av filmen sleper han rundt som en uinteressert zombie. Da er evigunge Elisabeth Shue, som spiller Kerseys kone, en betraktelig bedre skuespiller. Det samme gjelder for Vincent d’Onofrio, i rollen som Paul Kerseys bror

Eli Roth er kanskje  Hollywoods mest reaksjonære regissør. Tidligere har han gjort seg bemerket med spekulative filmer som Hostel (2005) og Green Inferno (2013). Sistnevnte var en patetisk skrekkfilm om miljøvernaktivister som ble fanget av kannibaler i Sør-Amerika.

Bruce Willis var tidlig på nittitallet Hollywoods kuleste actionskuespiller. I dag er han nærmest en parodi på seg selv i sine velmaktsdager. Undertegnede intervjuet han i forbindelse med Die Hard 4.0 (2007), og allerede da virket han som han var i ferd med å miste gnisten. Foto/Copyright: SF Studios

Med Death Wish virker det som om Roth har en politisk agenda; et forsvar for NRA og amerikanernes rett til å bære skytevåpen. At dette virker provoserende på mange er forståelig i en tid hvor skolemassakrer preger nyhetsbildet. Ferskt i minnet er også fjorårets skyting i Las Vegas, som er den største massakren i USAs historie utført av ett individ. Filmens lettkledde silikonblondine som selger skytevåpen til Paul Kersey som om det var leketøy, er sannsynligvis humoristisk ment, men kanskje litt vel usmakelig for noen seere.

Når Kersey utfører tortur mot sine kriminelle ofre eller blåser huet av en innbruddstyv på nært hold, er det utvilsomt spekulativ vold, men det bidrar også til å forklare hvor besatt av hevn karakteren er. I plottet er det tilfeldigheter som man ikke kjøper så lett. Eksempelvis at Kersey får den ene innbruddstyven som pasient på akutten. Mens i en annen scene ramler en bowlingkule ned fra en hylle, og treffer beleilig nok skurken i hodet. Den slags blir for dumt.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 19
 •  
 •  
 •  
 •  
Nils Gjerstad
Skribent. Nils Gjerstad har anmeldt flere hundre filmer totalt for en rekke aviser. Han har også hatt æren av å intervjue flere av Hollywoods regissører og skuespillere, og hans største anger er at han takket nei til Jennifer Lawrence før hun ble kjent. I tillegg har han jobbet med å produsere programmet Filmplaneten for NRK i Bergen.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]