AP Photo/Wong Maye-E,
Del saken
 • 814
 •  
 •  
 •  
 •  

Nord-Korea har verdens mest undertrykkende regime. Befolkningen har blitt forsøkt holdt isolert fra resten av verden fysisk og mentalt. Dette har de også langt på vei lykkes med.

Det startet med bestefar Kim Il-sung fra 1948 til 1994, deretter overtok sønnen Kim Jong-il. I 2011 overtok hans sønn igjen, Kim Jong-un.

På tross av den bevisste avsondretheten regimet har påført befolkningen, har familiemedlemmer blitt oppfordret til å se verden. Nåværende leder Kim Jong-un studerte i Sveits. Han var morsom og livlig, sier rapportene.

Det har vært et brutalt regime. Eliten har hele tiden hatt sverdet hengende over seg. Ingen kan eller skal føle seg trygge i et så udemokratisk system med så lite ressurser til fordeling. Det er neppe heller vedvarende behagelig å være øverste leder for et slikt «samfunn», man lever på så mange løgner og en slik med nødvendighet hensynsløshet at egen utrygghet nok er et faktum.

Nå ser det ut til at Kim Jong-un faktisk tar steget inn i det ukjente. Han åpner opp. Besøket i Sør-Korea og tonen det er holdt under, er unik og historisk. Det spøkes med Nord-Koreas egen underutvikling, han er avvæpnende overfor fattigdommen og forfallet av infrastruktur. Kim Jong-un har tenkt til å myke opp forstillelsen. Det er en realitetsorientering vi er vitne til.

Denne prosessen blir uhyre interessant å følge. Det er ikke bare regimets egne støttespillere som skal introduseres til verden, men snart også hele befolkningen på 25 millioner mennesker. De vil se at deres eget land har levd i en boble. Et fattig, undertrykt helvete. Hvis de takler den introduksjonen til virkeligheten uten å bli rasende på regimet, er det nærmest utrolig.

Det er også derfor Kim Jong-uns manøver er så dristig. Han og kumpanene kan risikere å falle i dyp unåde hos mer frigjorte nordkoreanere selv. Men er det et sted en slik transformasjon kan skje uten kaos, så er det i de dypt disiplinerte kulturene i Øst-Asia.

Vi gratulerer koreanerne (og Donald Trump) med et første modig steg på veien vekk fra det mest absurde regimet i nyere tid.

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 814
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]