AP Photo/Wong Maye-E,
Del saken
 • 814
 •  
 •  

Nord-Korea har verdens mest undertrykkende regime. Befolkningen har blitt forsøkt holdt isolert fra resten av verden fysisk og mentalt. Dette har de også langt på vei lykkes med.

annonse

Annonse

Det startet med bestefar Kim Il-sung fra 1948 til 1994, deretter overtok sønnen Kim Jong-il. I 2011 overtok hans sønn igjen, Kim Jong-un.

På tross av den bevisste avsondretheten regimet har påført befolkningen, har familiemedlemmer blitt oppfordret til å se verden. Nåværende leder Kim Jong-un studerte i Sveits. Han var morsom og livlig, sier rapportene.

annonse

Annonse

Det har vært et brutalt regime. Eliten har hele tiden hatt sverdet hengende over seg. Ingen kan eller skal føle seg trygge i et så udemokratisk system med så lite ressurser til fordeling. Det er neppe heller vedvarende behagelig å være øverste leder for et slikt «samfunn», man lever på så mange løgner og en slik med nødvendighet hensynsløshet at egen utrygghet nok er et faktum.

annonse

Annonse

Nå ser det ut til at Kim Jong-un faktisk tar steget inn i det ukjente. Han åpner opp. Besøket i Sør-Korea og tonen det er holdt under, er unik og historisk. Det spøkes med Nord-Koreas egen underutvikling, han er avvæpnende overfor fattigdommen og forfallet av infrastruktur. Kim Jong-un har tenkt til å myke opp forstillelsen. Det er en realitetsorientering vi er vitne til.

Denne prosessen blir uhyre interessant å følge. Det er ikke bare regimets egne støttespillere som skal introduseres til verden, men snart også hele befolkningen på 25 millioner mennesker. De vil se at deres eget land har levd i en boble. Et fattig, undertrykt helvete. Hvis de takler den introduksjonen til virkeligheten uten å bli rasende på regimet, er det nærmest utrolig.

Det er også derfor Kim Jong-uns manøver er så dristig. Han og kumpanene kan risikere å falle i dyp unåde hos mer frigjorte nordkoreanere selv. Men er det et sted en slik transformasjon kan skje uten kaos, så er det i de dypt disiplinerte kulturene i Øst-Asia.

Vi gratulerer koreanerne (og Donald Trump) med et første modig steg på veien vekk fra det mest absurde regimet i nyere tid.

annonse

Annonse

 


Del saken
 • 814
 •  
 •  
 •  
  814
  Shares
 • 814
 •  
 •  
annonse

Les også: