Barn fra vestkanten bøter hvis de har gått på feil sted eller sett på feil personer i Oslos gater. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
Del saken
 • 5.4K
 •  
 •  
 •  
 •  

Barn helt ned i 13-årsalderen med innvandrerbakgrunn gir barn fra vestkanten bøter hvis de har gått på feil sted eller sett på feil personer i Oslos gater.

De kaller det «bot» og krever at offeret betaler et beløp som i mange tilfeller er på flere tusen kroner. Hvis de ikke kan betale, ber de offeret (barnet) banke opp andre barn, ifølge NRK.

Statskanalen har fulgt en rettssak denne uken, hvor et barn ble ilagt «bot» for å ha “gått rundt og lekt deilig”. Ifølge offeret betyr dette at han har gått rundt i dyre merkeklær, noe som kan føre til «bot».

Mobben sendte pengekravet via tekstmelding og troppet opp på 15-åringens skole da han ikke betalte. «Boten» var doblet og gutten ble truet med bank inne på skolens område. Heldigvis skal lærere ha blitt vitne til hendelsen og politiet ble koblet inn.

Tar mobilen din hvis du ikke betaler

Ifølge NRK skal de som har vært utsatt for utpressing være helt ned i 10-årsalderen. Gjerningsmenn er fra 13-18 år, og de fleste har innvandrerbakgrunn. Flere av utpressingssakene har sitt utspring på Majorstuen. der unge barn blir plukket ut som enkle ofre.

NRK har snakket med politiadvokat Shaista Jabeen Abid som er en av to jurister med ansvar for sakene som nå er oppe i Oslo tingrett.

– De kan si «du har fått en bot på 2.000 kroner». Hvis du ikke betaler tar de mobilen din. Jeg har også opplevd saker der det trues med at «hvis du ikke slår til han der, får du en bot», sier Abid til NRK.

Det kan være snakk om alt fra 200 kroner opp til flere tusen, men de færreste av barna har tilgang på slike beløp.

Den fornærmede gutten tror ikke politiet i Oslo har kontroll over omfanget av ran og utpressing.

– De vil ha penger, og hvis du ikke betaler må du slåss. Jeg tror at det fins langt flere saker enn politiet får kjennskap til, fordi mange ikke går til politiet, sier 15-åringen til NRK.

Gjerningspersonen som står tiltalt for ran og medvirkning til ran av fire andre barn, erkjenner straffeskyld, men har ikke gitt forklaring på hvorfor han kalte det bot.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 5.4K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]