Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (midten) og Irans utenriksminister Javad Zarif (venstre) snakker sammen på vei inn til et Syria-møte i Moskva lørdag. Foto: AP / NTB scanpix.
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hevder USA forsøker å dele Syria i mindre deler og lover samtidig at russerne vil arbeide for en enhetlig syrisk stat.

Uttalelsen kommer i forbindelse med et Syria-møte mellom Lavrov, Irans utenriksminister Javad Zarif og Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu i Moskva lørdag.

De tre landene er garantistater i den såkalte Astana-prosessen, som har et mål om å få slutt på volden i Syria, parallelt med en FN-ledet prosess med samme mål.

Under møtet sa Lavrov at de nylige amerikanskledede rakettangrepene mot Syria, som ifølge USA, Storbritannia og Frankrike blant annet traff syriske kjemiske våpenlagre, har vanskeliggjort arbeidet med en politisk løsning i Syria betraktelig.

–Og uttalelsene om at de støtter Syrias territorielle integritet, er bare ord som tilsynelatende er et dekke for planer om å omforme Midtøsten og dele Syria inn i deler, sa Lavrov.

Han understrekte samtidig at Russland, Iran og Tyrkia på sin side er «genuint interessert i å beholde Syria som en enhetlig stat», ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Vil sikre humanitær hjelp

De tre landene ble også enige om å øke innsatsen for å sørge for at humanitær hjelp kommer inn i Syria.

– Vi skal sørge for at denne hjelpen kommer fram på den mest effektive måten. Vi skal samarbeide med regjeringen, opposisjonen, og selvfølgelig også med våre motparter i FN, Internasjonale Røde Kors, syriske Røde Halvmåne og andre internasjonale organisasjoner, sa Lavrov.

Flere internasjonale hjelpeorganisasjoner har anklaget det syriske regimet, som Iran og Russland er nære allierte av, for å hindre nødhjelp i å komme fram til beleirede opprørskontrollerte områder i Syria.

– USA støtter terrororganisasjoner

I forbindelse med møtet signerte de tre landene også en felles uttalelse der de fordømmer kjemiske angrep og sier at enhver melding om et slikt angrep må granskes raskt og profesjonelt av Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

Lavrov gjentok samtidig at Russland mener det angivelige kjemiske angrepet i Douma tidligere denne måneden var et «oppkonstruert påskudd» for rakettangrepet fra USA, Storbritannia og Frankrike.

Cavusoglu var på sin side opptatt av å kritisere USA for å støtte den hovedsakelig kurdiske militsgruppa SDF, som spilte en sentral rolle i kampen om å drive IS ut av Syria og Irak, og som nå kontrollerer flere områder nord og øst i Syria.

– I dag støtter USA terrororganisasjoner, og dette må ta slutt, sa Cavusoglu.

NTB-AP-DPA
(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]