Nord-Koreas leder Kim Jong-un vinker farvel etter toppmøtet med den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in i grensebyen Panmunjom fredag. Foto: Korea Summit Press Pool / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nord-Korea har besluttet å stenge landets anlegg for testing av atomvåpen i løpet av mai, ifølge Sør-Koreas president. 

Løftet skal ha blitt gitt under toppmøtet mellom Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in.

– Kim sa at han snart vil invitere sørkoreanske og amerikanske eksperter og journalister for å videreformidle dette til verdenssamfunnet, sier Moons talsmann Yoon Young-chan.

Tidligere denne måneden erklærte Nord-Korea at landet har stanset alle sine tester av atomvåpen og langtrekkende militære raketter.

Løftet om å legge ned testanlegget i løpet av mai tolkes som nok et tegn på at en forsonende vårvind blåser over Koreahalvøya – i forkant av det planlagte toppmøtet mellom Kim og USAs president Donald Trump.

I god stand

Enkelte utenlandske eksperter mener deler av Nord-Koreas testanlegg uansett er ødelagt av tidligere prøvesprenginger og i ferd med å rase sammen.

Men Kim avviser at han kommer med løfter om å kvitte seg med noe som allerede er ubrukelig.

– Som folk vil se når de kommer dit, så er det to tuneller der som er enda større. Og de er i god stand, skal Kim ha sagt under fredagens toppmøte.

Under toppmøtet erklærte Kim og Moon at de vil jobbe mot en endelig fredsavtale og fjerning av atomvåpen på Koreahalvøya. Mange eksperter og kommentatorer har imidlertid uttrykt skepsis og pekt på at det så langt ikke er kommet noen informasjon om når eller hvordan målene skal nås.

Å bygge tillit

Flere konkrete ledd i planene kan komme på plass under toppmøtet mellom Kim og Trump.

Ifølge det sørkoreanske presidentkontoret sa Kim fredag at president Donald Trump snart skal få vite at den nordkoreanske lederen ikke er «den typen person» som sender raketter mot USA.

– Om vi møter USA ofte, bygger tillit, avslutter krigen og til slutt blir lovet å ikke bli invadert, hvorfor skal vi da leve med atomvåpen, skal Kim ha sagt.

Nord-Korea har lenge ønsket seg en ikkeangrepsavtale med USA, hvor amerikanerne lover å ikke gå til krig mot landet. Så langt har dette ikke vært akseptabelt for USA.

Nobel, Nobel!

Trump sa lørdag kveld at han regner med han og Kim vil møtes i løpet av de neste tre-fire ukene. Ifølge flere amerikanske medier vil møtet trolig finne sted i Singapore eller Mongolia.

– Det kommer til å bli et veldig viktig møte om atomnedrustning på Koreahalvøya, sa Trump under et folkemøte i Washington i Michigan.

Trump lovet «å gjøre verden en stor tjeneste» ved å inngå en atomavtale med Nord-Korea. Det fikk publikum til å rope taktfast i kor: «Nobel, Nobel!», en fredspris tilhengerne mener han da ville være verdig.

Samtidig la presidenten til at det ikke er sikkert toppmøtet vil føre til noen løsning, og at han da vil forlate samtalene.

– Det som skjer, det skjer, sa Trump

Stiller klokka

Under fredagens toppmøte skal Kim også ha varslet at Nord-Korea vil gå tilbake til samme tidssone som Sør-Korea.

I 2015 skiftet nordkoreanerne tidssone og har siden da ligget 30 minutter etter nabolandet.

Under møtet i grensebyen Panmunjom skal Kim ha sagt at det var «hjerteskjærende» å se de to klokkene som hang på veggen vise forskjellig tid.

– Siden det var vi som valgte å endre den tidligere standarden, vil vi gå tilbake til den opprinnelige tidssonen. Du kan kunngjøre dette offentlig, sa Kim, ifølge Yoon Young-chan.

Moons talsmann hyller beslutningen og kaller den et symbol på et bedret forhold mellom nord og sør.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]