President Donald Trump. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster
Del saken
 • 549
 •  
 •  
 •  
 •  

I floden av sur kritikk mot Donald Trump som skyller over og fra Europa, kan det vel være på sin plass med et par andre momenter.      

I årtier har NATOs europeiske medlemsland stadig redusert sine forsvarsbudsjetter og dermed sin evne til å forsvare seg selv, og samtidig forutsatt at USA sørger for å ha kraftige styrker som på meget kort varsel kan komme og ivareta vår sikkerhet. Amerikas presidenter har hele tiden sagt at europeerne måtte ta et større ansvar for egen sikkerhet. Det har Europas ledere rolig vendt det døve øret til, også Norges.

Vårt forsvar, især hæren, er i dag en liten brøkdel av hva som skal til for å forsvare landet. Våre ledere forutsetter at USA dekker opp resten av det som skal til. I 1990 brukte vi ca. 3% av BNP på forsvaret, nå bare ca. 1,5%. USA bruker ca. 4,7%. Dvs. mere enn tre ganger så mye som oss.

Så kom Trump og snakket et språk som de europeiske lederne forsto og fikk dem til å skjelve i knærne. Nå øker de sine forsvarsbudsjetter. Målet er, som kjent, 2% innen år 2024. Av NATOS land som grenser til Russland vil alle nå 2% målet i år, unntatt Norge. Det er flaut. Vi får håpe at Trump vrir litt ekstra på Ernas ører slik at vi ikke forblir sinken i klassen. At Trump presser Europas ledere til å ta et skikkelig ansvar for egen sikkerhet skal vi på egne og våre etterkommeres vegne være veldig takknemlige for.

Dersom Trump også får til forsoning mellom Nord- og Sør-Korea, som nå ser ut til å være mulig, vil han fortjene Fredsprisen! Så kan jo alle som i moterett stil har redusert ham til et politisk null sitte der med skjegget i postkassa!

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 549
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]