Ulsrud videregående skole i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
annonse
annonse

Lektor Simon Malkenes har mottatt prisen Stockmanns hammer for å ha varslet om uheldige konsekvenser av fritt skolevalg i Oslo-skolen.
Det melder bladet FriFagbevegelse mandag.

– Simon Malkenes er en verdig varslingsvinner og er et forbilde for alle lærere og andre i offentlige stillinger som opplever kritiske forhold i sitt arbeid. Han er også et forbilde for elevene, som dermed ser verdien i ytringsfriheten, uansett hvilken side man står på, heter det i juryens begrunnelse.

I mars beskrev lektoren en typisk skoletime i Dagsnytt 18. Han brukte ikke elevenes navn, men kun bokstaver istedenfor. Han ble deretter beskyldt for å ha krenket sine elever i debatten om fritt skolevalg i et debattinnlegg i Aftenposten. Innlegget skal ha blitt skrevet av elever, men i ettertid har det blitt sådd tvil om innlegget var ekte ettersom dokumentet ble opprettet på datamaskinen til en avdelingsleder på skolen.

annonse

Malkenes slapp personalsak for uttalelsene, men ble ilagt en såkalt tilrettevisning av rektor. Dette har også skapt reaksjoner hos blant annet Utdanningsforbundet.

Uttalelsene har også utløst debatt, blant annet om lærernes ytringsfrihet. Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) skal blant annet innkalle til et møte om ytringskulturen i Osloskolen, noe som også trekkes fram i juryens begrunnelse.

Lektoren sier han er takknemlig over å ha mottatt prisen, som deles ut av Stiftelsen byggfag.

annonse

– Jeg er veldig glad for å kunne sette temaet ytringsfrihet på dagsorden, og ikke minst å få denne anerkjennelsen når en kritiserer et system som ikke vil lytte, sier Malkenes.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon