Terje Wold, rektor ved Stovner videregående skole i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Lektor Simon Malkenes ved Ulsrud videregående skole, har fått stor og velfortjent støtte for sin rett til å være åpen om forholdene i skolen, også her på Resett. Ytringsfrihet er en prinsipielt viktig sak. Malkenes er imidlertid SVer og skolepolitiker, og som han sjøl har sagt, dette handler om skolepolitikken i Oslo. Personalsaken mot han var en lyngbrann i rosenes leir som for lengst er slukket. Fortsatt fokus på den, er en avsporing.

Det var karakterbasert, også kalt «fritt», skolevalg som var det egentlige tema da Malkenes var på Dagsnytt 18 den 5. mars. Onsdag opplyste SVs oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildssen at hun nedsetter et utvalg for å vurdere dette i «full åpenhet». Hun har i tillegg tilkjennegitt at stykkprisfinansieringen skal til pers.

Dette må gjerne diskuteres, men det er ingen løsninger på de dokumenterte, raskt økende problemene i Oslo-skolen. Det er bare enda et fortvilet forsøk på å skjule, ved å spre utover, de problemene de samme politikerne har skapt og fortsetter å skape med en vedvarende, liberal innvandringspolitikk. Den ene hånda aner visst ikke hva den andre holder på med – og elefanten i rommet vokser videre.

annonse

Når brutto fraflytting fra Oslo satte ny rekord i fjor, har det flere årsaker. Blant dem er høye boligpriser, og kanskje også begynnende reaksjoner på byrådets pisk- og forbudspolitikk mot byens skatteytende befolkning. Det tyder også på at Oslo-foreldre som ønsker at deres barn og ungdommer skal ha en trygg og god oppvekst og skolegang, begynner å gå i beit for revir til overkommelig pris. Netto innvandring til byen er fortsatt på ganske høyt nivå, og faktisk litt opp fra 2016.

Å kunne si nettopp dette uten å bli utsatt for mistenkeliggjøring og bakvaskelser er også et spørsmål om ytringsfrihet. Ja, de som tør å ta den belastning det fortsatt er å hevde silke synspunkter har ut fra det klimaet som rår grunnen i det offentlige rom kanskje et vel så stort behov for å få sin ytringsfrihet beskyttet som en tross alt ganske politisk korrekt lektor?

For min del synes jeg at professor i pedagogikk ved OsloMet, Kaare Skagen, er en vel så modig mann som lektor Malkenes. Heller ikke Skagen våger å ta ordet innvandringspolitikk i sin munn, i så fall hadde han vel mistet jobben på flekken, men han tør da å snakke om noen av elefantens bestanddeler. Bl.a. siterer han fra et innlegg av rektor Terje Wold ved Stovner Vgs. i fjor:

«Mange elever på Stovner strever med å møte kravene i videregående skole. Enkelte kan ikke hele alfabetet, andre sliter med tallrekken. Over 100 elever som startet på Stovner i høst, har ikke bestått ett eller flere fag fra grunnskolen.»

annonse

Skagen konkluderer: «En situasjon der grupper av elever ikke har faglige forutsetninger, men likevel sendes inn i videregående skoler for å være sammen med elever med faglige forutsetninger, skaper slitsomme og nedbrytende situasjoner både for elever og lærere. Det er å be om bråk og uorden, og ansvaret ligger hos skolemyndighetene.»

Skagen er realist i situasjonsbeskrivelsen. Men noen reell løsning har heller ikke han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon