Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse

Sylvi Listhaug skal til Drammen 1. mai og slår fast at Frp er mer av et parti for arbeidere enn hva Ap er. Påstanden får Hadia Tajik til å steile.
– Det hjelper lite å snakke pent om arbeidsfolk når regjeringen og Frp fører en politikk som går utover de samme menneskene, sier Ap-nestlederen til NTB.

Som eksempler viser hun blant annet til den økte adgangen til midlertidige ansettelser, statsbudsjettenes skatte- og avgiftsprofil samt kuttet i fagforeningsfradraget.

Ikke Aps dag
I et intervju med NTB i forkant av arrangementet i Drammen slår Sylvi Listhaug fast at 1. mai ikke er Aps eller LOs dag.
– Dagen tilhører arbeiderne i Norge, og mange av dem er verken medlem av Ap eller LO, sier Listhaug og røper at hun selv ikke har noe spesielt forhold til dagen.

annonse

– Mine foreldre er bønder, og 1. mai var en fin dag å gjøre gårdsarbeid på, sier hun.

– Opp til folk flest
Det er en drøy måned siden hun gikk av som justisminister. Nå er hun stortingsrepresentant og eldrepolitiker. At enkelte lar seg provosere over at Frp benytter 1. mai til politisk agitasjon, har hun ingen forståelse for.
– Det er opp til folk flest å velge hvordan man vil bruke 1. mai eller 15. mai og 17. mai, for den saks skyld. Det har iallfall ikke Ap eller LO noe med, sier hun.

Til tross for at 1. mai ikke betyr all verden for henne personlig, mener hun det er viktig å markere dagen.

annonse

– Det er viktig å framheve alle arbeiderne i Norge som er med å bygge veier og hus, eller tømme søppel for den saks skyld. Det har vært en holdning i Norge om at det å ta fagbrev ikke er fint nok. Det må vi bort ifra. Alle kan ikke bli leger, advokater og ingeniører, sier hun.

Reforhandle EØS
Listhaug mener det norske arbeidslivet er godt, men nøler ikke med å slå fast at det foregår sosial dumping i deler av norsk arbeidsliv.
– EØS-avtalen har tjent Norge godt på mange områder, ikke minst ved at norske eksportbedrifter får tilgang til store markeder. Men det er også utfordringer med avtalen, blant annet dette med fri bevegelse av arbeidskraft og trygdeeksport, sier hun.

Listhaug viser til at Frp vil reforhandle deler av EØS-avtalen, noe partiet for øvrig ikke har fått gjennomslag for i regjering.

Innvandring
I forkant av arrangementet i Drammen 1. mai går den tidligere innvandringsministeren hardt ut mot Arbeiderpartiet.
– For det første vil Ap beskatte arbeiderne hardere, slik at vanlige folk sitter igjen med mindre i lommeboka. Og mange arbeidere er bekymret for Norge og vår fremtid. Da må vi ta det på alvor, og mye av det handler om innvandringspolitikk, sier hun.

– For mange ufaglærte vil presset på jobbene bli hardere etter hvert som det kommer flere til Norge uten høyere utdanning. Det er disse menneskene som i størst grad merker følgene av innvandringen på kroppen, ikke advokater og leger, tilføyer Listhaug.

Yrkesfag
Under Frps landsmøte i helgen ble det fra mange påstått at andelen fagarbeidere er høyere der enn i andre partier. Utdanningspolitisk talsperson Roy Steffensen viser til at 28 prosent av delegatene har fagbrev, mot 14 prosent blant landets sysselsatte.
– Vi speiler befolkningen godt, og er partiet for folk flest. Vi er et parti av og for arbeidere, og jeg opplever at vanlige arbeidere blir dyrket fram og heiet på i mitt parti, sier Steffensen, som selv gikk fra å være ufaglært røkter innen fiskeoppdrett til å bli stortingsrepresentant.

Men LO-leder Hans Christian Gabrielsen fester ikke lit til påstanden om at Frp er arbeidernes parti.

– Alle undersøkelser jeg har sett, viser at Frp stuper i oppslutning blant arbeidsfolk. Arbeidsfolk har for lengst gjennomskuet Frp som et skattekuttparti for de aller rikeste her i landet, sa han til Aftenposten søndag.

annonse

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse