Migranter på vei inn i Europa. Foto: AFP PHOTO / STRINGER
annonse
annonse

Illegale migranter strømmer inn over Hellas landegrense mot Tyrkia. I april er det kommet 3000 illegale migranter til Hellas, som har krysset elven Evros for å komme til Europa. Det er halvparten så mange som kom i hele 2017, og greske politikere advarer om at de ikke takler presset.

– Våre mottaksfasiliteter er overmannede og ting er i ferd med spinne helt ut av kontroll. Mange flere kommer enn det som faktisk blir registrert, sier Dimitris Mavrides, borgermesteren i Orestadia til the Guardian.

Mavrides tror at menneskesmuglerne har funnet ut at landegrensen mellom den europeiske delen av Tyrkia og Hellas er er relativt enkel å krysse, siden den ikke dekkes av avtalen om å kutte grensepassering til sjøs.

annonse

– I en båt kan det ta så lite som tre minutter å krysse (elven Evros) og det er mye billigere. De kommer nettopp fordi det har kommet ut at den ikke er del av avtalen. Om de kommer og blir prosesserte, er de frie til å dra hvor som helst på fastlandet. Vi har fire busser til Athen og Thessaloniki om dagen og de er fulle, sier han.

Grekerne tror at den plutselige tilstrømmingen ikke er tilfeldig, og at tyrkerne bevisst løsner kontrollen over grensene, for å presse Europa til å imøtegå deres krav om visumfri innreise og progresjon i landets potensielle EU-medlemskap.

– Regjeringen har sendt 120 ekstra politifolk, men det er simpelthen ikke nok. Frontex må også intervenere, sier borgermester Mavrides.

annonse

Den økte spenningen mellom Athen og Ankara hjelper ikke på situasjonen, og det tyrkiske militæret har trappet opp krenkelsene av gresk luftrom og territorialfarvann.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon