Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
annonse
annonse

De siste kredittallene fra mars 2018 viser klart at norsk økonomi er dopet på kreditt og oljepenger.

Innenlandsk gjeld økte 6,3% og er totalt på NOK 5539 milliarder. Husholdningene står for NOK 3309 av dette og vokser med 6 % på årsbasis. Dette betyr at husholdningene øker sin gjeld med NOK 200 milliarder årlig, hvor det meste går til kjøp av bolig. Det er all grunn til å tro veksten i boligprisene vil fortsette. Hvis lånerenten er 2 % p.a. så vil en verdistigning på bolig på 6 % gi en negativ realrente på 4% p.a.

Ifølge SSB økte BNP med 1,8 % i 2017. Sannsynligvis er deflator undervurdert, så reell vekst er sannsynligvis negativ. I tillegg er mye av den oppgitte veksten knyttet til offentlig sektor.

annonse

Hvorfor øker gjelden så kraftig når realøkonomien er så svak?

Dette er noe vi ser i den industrialiserte verden, og spesielt de siste ti årene. Hjulene holdes i gang ved hjelp av økt kredittmengde. I Norge er situasjonen litt spesiell, i og med at offentlig sektor dekker sitt overforbruk på NOK 250 milliarder ved hjelp av oljepenger. Privat sektor låner for å dekke sitt overforbruk. Innenlands låner man nesten NOK 350 milliarder hver år. I tillegg kommer lån i utlandet. Og på toppen av dette importerer vi for NOK 250 milliarder mer enn vi eksporterer (fastlandsøkonomi).

De fleste nasjoner har ikke fond, men eksempelvis USA og andre nasjoner har muligheten til å ta opp lån i egen valuta, nesten uten begrensninger. Derfor har vi sett en eksplosiv kredittvekst for å kompensere for manglende realvekst. I Norge har husholdningsgjeld doblet på ti år, mens BNP har vokst med rundt 25 %. Så her er det ikke samsvar mellom kart og terreng.

annonse

Alle gjør det samme, også Norge, det vil si de lever på lånte penger. Man tar fra fremtidige generasjoner og investerer/konsumerer i dag.

Vi er ti år inne i en syklus som startet etter 2008-krakket, og vi må fortsatt stimulere med store mengder billig kreditt for å skape en illusjon om vekst.

Den økonomiske tyngdeloven er ikke opphevet, og regningen kommer en dag i form av høyere renter og kollaps i finansaktiva. Viljen til å studere fakta og trekke ubehagelige konklusjoner er imidlertid fortsatt fraværende.

Del dette:

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon