Bevæpnede sivile holder vakt utenfor basaren i Hotan. Foto: AP Photo/Ng Han Guan
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nylig sendte senator Marco Rubio og representant Christopher H. Smith et brev til Kongressens Executive Commission on China, og til den amerikanske ambassadøren i Beijing, Terry Branstad. I brevet ba de om at USAs administrasjon må presse Kina hardere i forbindelse med fengslingen av hundrevis av muslimske uigurer i «politiske omskoleringsentre», inkludert dusinvis av slektninger til journalister som jobber for Radio Free Asia i Washington.

Det nyttet. Trump-administrasjonen, via utenriksdepartementet, oppfordrer nå Kina til å “avslutte deres kontraproduktive politikk” i Xinjiang Uyghur Autonom Region (XUAR) (Øst Turkestan), og oppfordrer den kommunistiske regjeringen i Beijing til å frigjøre antatt hundretusenvis av etniske uigurer som er plassert i omskoleringslæringsleirer etter mønster fra Mao Tse Tung, eller i fengsler.

I en fersk pressemelding forteller det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne, Heather Nauert, journalister at Washington er “stadig mer opptatt av overdrevne begrensninger av religionsfrihet og trosfrihet i Kina”, så vel som landets “innsats for å presse andre regjeringer til å tvinge tilbake uigurer til Kina eller å tvinge familiemedlemmer, ” skriver Radio Free Asia.

Uigurene var i solid flertall i Øst Turkestan da Den Røde Arme rykket inn i deres hjemland i 1948. I dag utgjør de kun halvparten av befolkningen. Regimet i Beijing har lenge forsøkt å ødelegge urbefolkningens historiske røtter, tradisjoner og kultur, og har altså i de siste månedene tatt i bruk «omskoleringsleire» som virkemidler. Leirene har vært overbefolkede, og mange ha dødd i leirene eller like etter at de slapp ut fra leirene, ifølge Radio Free Asia og uigurenes egne eksilorganisasjoner.

Talskvinnen for det amerikanske utenriksdepartementet uttrykte alarm over “utbredte fengslinger og det voldsomme overvåkingsnivået” i Øst Turkistan, der uigurer anklaget for å ha “sterke religiøse synspunkter” eller “politiske feilsynspunkter» har blitt fengslet eller arrestert i de politiske omskoleringsleirene.

Kinas sentralmyndigheter har ikke offentligheten anerkjent eksistensen av gjenopplæringsleirer i provinsen, og antall innsatte som holdes i hvert anlegg forblir en nøye bevoktet hemmelighet, men lokale tjenestemenn i mange deler av regionen har i telefonsamtaler med Radio Free Asia klart beskrevet at Kina sender betydelige antall uigurer til leirene.

Blant de som er i varetekt, er dusinvis av familiemedlemmer til seks journalister i den Washington-baserte kringkastings- og mediestasjonen Radio Free Asia. Flere av journalistene er amerikanske statsborgere, og deres familiemedlemmer har ikke gjort noe galt utenom å være i slekt med journalister som de kinesiske myndighetene mener har skrevet negativt om dem.

Nauert, talskvinnen for utenriksdepartementet refererer spesielt disse sakene i sin pressemelding, og beroliger journalistene om at USA “vil fortsette å heve våre dype bekymringer overfor den kinesiske regjeringen,” på deres vegne.

Maya Wang fra den New York-baserte Human Rights Watch fortalte The Guardian i januar at estimater av uiguriske innbyggere som hadde tilbrakt tid i omskoleringsleirene, er rundt 800 000, mens minst en uigur-eksilgruppe anslår at opptil 1 million uigurer har vært fanget i hele regionen siden april 2017. Noen uigur-aktivister sier at nesten alle uiguriske husholdninger har blitt rammet av kampanjen. Det bor rundt 10 millioner uigurer i Øst Turkistan (Xinjiang).

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]