President Donald Trump and French President Emmanuel Macron participate in a State Arrival Ceremony on the South Lawn of the White House, Tuesday, April 24, 2018, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
annonse

Frankrikes president Emmanuel Macron har foreslått å opprette en intervensjonsstyrke som raskt skal kunne settes inn når kriser krever det.

annonse

Det europeiske intervensjonsinitiativet skal operere på siden av EUs øvrige forsvarssamarbeid og NATO. Det gjør at også britene mener å kunne delta, selv om landet forlater EU.

annonse

– Vi er veldig innstilt på å støtte dette initiativet fra president Macron, sier Curzon, som i helgen deltar på møtet til EUs forsvarsministre i Sofia i Bulgaria.

Viktig rolle

– Vi ser fram til å sette oss ned med våre franske kollegaer for å arbeide videre med ideene deres om et mer effektivt sikkerhets- og forsvarssystem i Europa. Jeg tror vi kan spille en viktig rolle, sier Curzon.

25 EU-land undertegnet i desember en avtale om flere konkrete forsvarsprosjekter, men det er uklart om Storbritannia vil få ta del i det såkalte PESCO-samarbeidet.

annonse
annonse
– Vil hjelpe oss

Britene har tidligere vært arge motstandere av å opprette det de har omtalt som en EU-hær, men håper samtidig å bevare de nære sikkerhetsbåndene til EU etter brexit.

Curzon tror det franske initiativet vil kunne gjøre det lettere.

– Det vil helt sikkert hjelpe oss med å oppnå det vi ønsker, nemlig et dypt og spesielt partnerskap med våre europeiske kollegaer innenfor forsvar og sikkerhet, sier han.

EU kunngjorde denne uka planer om å bruke rundt 190 milliarder kroner på forsvar i sitt budsjett for 2021–2027. Mesteparten av dette skal etter planen gå til forskning og utvikling av ny militær teknologi.

NTB-AFP

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.