President Donald Trump and French President Emmanuel Macron participate in a State Arrival Ceremony on the South Lawn of the White House, Tuesday, April 24, 2018, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

Frankrikes president Emmanuel Macron har foreslått å opprette en intervensjonsstyrke som raskt skal kunne settes inn når kriser krever det.

Det europeiske intervensjonsinitiativet skal operere på siden av EUs øvrige forsvarssamarbeid og NATO. Det gjør at også britene mener å kunne delta, selv om landet forlater EU.

– Vi er veldig innstilt på å støtte dette initiativet fra president Macron, sier Curzon, som i helgen deltar på møtet til EUs forsvarsministre i Sofia i Bulgaria.

Viktig rolle

– Vi ser fram til å sette oss ned med våre franske kollegaer for å arbeide videre med ideene deres om et mer effektivt sikkerhets- og forsvarssystem i Europa. Jeg tror vi kan spille en viktig rolle, sier Curzon.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

25 EU-land undertegnet i desember en avtale om flere konkrete forsvarsprosjekter, men det er uklart om Storbritannia vil få ta del i det såkalte PESCO-samarbeidet.

– Vil hjelpe oss

Britene har tidligere vært arge motstandere av å opprette det de har omtalt som en EU-hær, men håper samtidig å bevare de nære sikkerhetsbåndene til EU etter brexit.

Curzon tror det franske initiativet vil kunne gjøre det lettere.

– Det vil helt sikkert hjelpe oss med å oppnå det vi ønsker, nemlig et dypt og spesielt partnerskap med våre europeiske kollegaer innenfor forsvar og sikkerhet, sier han.

EU kunngjorde denne uka planer om å bruke rundt 190 milliarder kroner på forsvar i sitt budsjett for 2021–2027. Mesteparten av dette skal etter planen gå til forskning og utvikling av ny militær teknologi.

NTB-AFP

(©NTB)