Spionsiktede Frode Berg. Foto: Privat / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Da Frode Berg reiste til Russland i desember, kan russisk etterretning ha ment at det var deres siste sjanse til å pågripe ham, tror hans russiske advokat.

Frode Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, sier til VG at overvåkerne fra det russiske sikkerhetspolitiet FSB kan ha forstått at Berg var i ferd med å trekke seg fra agentoppdraget, og at de derfor valgte å slå til mot nordmannen da han reiste til Russland 3. desember i fjor.

Novikov sier at Berg i fjor høst skal ha gitt sine oppdragsgivere i Etterretningstjenesten beskjed om at han ønsket å trekke seg ut av operasjonen, og at han ikke ønsket å reise til Russland i desember. Ifølge Bergs forsvarere ble nordmannen da satt under et voldsomt press, blant annet ved å appellere til hans sterke nasjonalfølelse.

– Etter å ha blitt presset på denne måten, sa han seg likevel villig til å dra til Russland i desember, men sannsynligvis var dette hans siste reise, uansett om han hadde blitt arrestert eller ikke, sier Novikov.

– Jeg vet ikke om russisk kontraetterretning visste at Berg ønsket å trekke seg, men vi kan mistenke at FSB på en eller annen måte kan ha kjent til samtalene mellom Berg og hans oppdragsgiver i Oslo, sier advokaten.

Berg ble pågrepet med 3.000 euro i kontanter i to konvolutter – penger som FSB mener var ment som betaling til en person i bytte mot hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten. Torsdag ble han som ventet varetektsfengslet i tre nye måneder.

– Jeg har bare fortalt fakta. Jeg ble rett og slett lurt. Manipulert. Og nå har jeg havnet i en forferdelig situasjon, sa Berg til norske journalister som fulgte fengslingsmøtet.

VG og Sør-Varanger Avis har kartlagt de minst fem turene hvor FSB mener Berg var på oppdrag for den norske etterretningstjenesten. Den første turen fant sted 11. juni 2015.

E-tjenesten har avvist å svare på spørsmål fra NTB om hvorvidt Berg jobbet for dem.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]