Fylkesmannen i Hordaland advarer om uakseptabel forurensning av kobber fra oppdrettsanlegg i flere fjorder i Hordaland.
Fylkesmannen er bekymret for utviklingen i flere fjorder i Hordaland etter å ha funnet en klar sammenheng mellom antall oppdrettsanlegg og hvor stor kobberforurensningen er, skriver Bergens Tidende.
Størst er bekymringen for Radfjorden. Hele den ni kilometer lange fjorden fra østsiden av Holsnøy i Meland kommune til vestsiden av Radøy risikerer å få stempelet «dårlig miljøtilstand».
Årsaken er målinger som viser at kobberforurensning fra de fire oppdrettsanleggene har spredt seg i hele fjordsystemet, og at verdiene om kort tid kan passere det som er akseptabelt.
Oppdrettsnæringen bruker kobber som antibegroingsmiddel på nøter i matfiskanleggene. Rengjøring av nøtene skjer ofte ved høytrykksspyling, som i sin tur fører til utslipp og opphoping av kobber rett under merdene.
– Med et overfladisk blikk ser fjorden blå og fin ut. De store miljøproblemene er ikke synlige på overflaten, men under vann har forurensningen nådd et urovekkende høyt nivå, sier seniorrådgiver Tom N. Pedersen ved miljøavdelingen hos Fylkesmannen i Hordaland.
Samme negative utvikling bekreftes i andre oppdrettsfjorder i Hordaland.
Konserndirektør for havbruk i Lerøy Seafood Group, Stig Nilsen, bekrefter at også selskapets egne målinger viser relativt høye kobbernivåer i fjorden.
– Lerøy har en omfattende overvåking av miljøet i Radfjorden og ellers hvor vi produserer sjømat. Vi opplever at vi har en god dialog med Fylkesmannen og øvrige forvaltningsorganer, skriver Nilsen i en epost til avisa.
(©NTB)