Da Sylvi Listhaug ble presset ut av jobben som innvandrings- og integreringsminister på senvinteren, tok aksjonisten Camilla Ahamath (38) et uvanlig grep. Hun iverksatte en innsamlingsaksjon til inntekt for Leger Uten Grenser – i en erklært protest mot Sylvi Listhaugs omstridte «Lik og del» på Facebook. Aksjonen resulterte i at Leger Uten Grenser kunne motta over 17 millioner kroner i innsamlede midler.
Organisasjonen Leger Uten Grenser (Medecins Sans Frontieres – MSF) opererer internasjonalt ut fra strenge etiske prinsipper. I prinsipperklæringen heter det blant annet:
«Our independence is facilitated by our policy to allow only a marginal portion of our funds to come from governments and intergovernmental organisations».
Organisasjonen understreker på denne måten sterkt sine strenge krav til politisk uavhengighet. Dette må forstås slik at integriteten skal ivaretas både når det gjelder hvem som skal motta hjelp, og også når det gjelder aksept av givergrupper.
Derfor er det grunn til å kreve svar på om MSFs internasjonale ledelse er klar over – og har godkjent – at over 17 mill. kroner er mottatt av MSF – som ledd i en politisk protestaksjon mot en norsk statsråd. Er dette i tråd med de strenge uavhengighetsprinsippene som MSF forfekter og bygger på? Og ble beslutningen om å motta pengene godkjent av de styrende organer i Leger Uten Grenser?