Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Del saken
 • 38
 •  
 •  
 •  
 •  

Finland er i ferd med å endre kraftbalansen i Norden ganske markant, og de gjør det med atomkraft. Det kan være verdt noen ord, sjøl om ikke så mange andre syns det. Både Sverige og Norge mister en stor kraftkunde.

I Norden har Norge og Sverige kraftoverskudd, mens Finland og Danmark er netto kraftimportører. Bare Sverige og Finland har satset på atomkraft. Sverige bygger ned sin – Finland bygger ut sin.

Finland forbruker årlig vel 80 TWh strøm. Av dette må ca. 20 TWh importeres. Landet kjøpte tidligere en hel del kraft fra Russland. Nå kommer mesteparten fra Sverige og Norge. Finland er fortsatt sterkt avhengig av Russland når det gjelder olje, gass og kull.

Seinest til neste år settes den nye, franske reaktoren Okiluoto 3 i drift, og den vil levere 13 Twh årlig i normal drift. Det tilsvarer nesten 10 prosent av samlet norsk vannkraftproduksjon. Byggingen startet allerede i 2005, og reaktoren skulle opprinnelig stå ferdig i 2010. Prislappen er nesten tredoblet, og ser nå ut til å stanse på rundt 80 milliarder kroner. Det er blitt Europas dyreste hus.

Den nye reaktoren vil produsere nesten like mye kraft som de to andre på stedet til sammen, som er svenske og i sin tid levert av ASEA Atom. I tillegg har Finland to eldre russiske reaktorer i drift i Loviisa. De fire reaktorene står til sammen for 30 prosent av strømproduksjonen.

Det skulle bygges enda en reaktor i Okiluoto. Den er kansellert. I stedet har Finland valgt å gå videre med en ny russisk reaktor, levert av Rosatom. Den skal bygges nær svenskegrensa i nord, og vil levere 12 TWh årlig når den etter planen står ferdig i 2025.

Med 25 nye TWh vil Finland trolig være egenforsynt med elektrisitet, og i det minste i teorien kanskje også en beskjeden netto eksportør. Det innebærer en stor endring i det nordiske kraftmarkedet, og er neppe godt nytt for vind- og solkraftas konkurranseevne.

(Først publisert på oljekrisa.no)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 38
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]